Vrijspraak geëist voor frauderende Marokkaan

UTRECHT - Het OM in Utrecht heeft maandag vrijspraak geëist voor een 68-jarig parlementslid uit Marokko. Tegen de man was door oud-wethouder en Tweede Kamerlid Hans Spekman aangifte gedaan wegens bijstandsfraude. Die is boos op het OM.
De verdachte ontving elf jaar lang bijstand van de gemeente Utrecht, maar hij zou in Marokko bezittingen hebben en inkomsten uit lidmaatschap van een Marokkaanse gemeenteraad ontvangen.
Via zijn advocaat stelde de man dat hij geen bezit had en niet heeft gefraudeerd. De officier noemde de handelwijze van de verdachte niet verstandig, maar ze ziet geen bewijs dat hij valsheid in geschrifte heeft gepleegd.

VERSTOORD

Hans Spekman is woest op het OM vanwege de vrijspraak "Dit riekt naar klassejustitie", aldus het Utrechtse Tweede Kamerlid.
Volgens Spekman werd hij destijds bij zijn aangifte tegengewerkt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die was volgens hem bang was dat de relatie tussen Nederland en Marokko verstoord zou worden door een rechtszaak.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken antwoordde toen op kamervragen van Spekman dat er een rechtzaak zou komen.

BESTUURSRECHTER

Het Kamerlid wijst erop dat de Marokkaan al onterecht ontvangen bijstand in de periode 1992-2002 aan het terugbetalen is door een veroordeling van de bestuursrechter. Maar het gaat om zo'n groot bedrag, 130.000 euro, dat hij in 2005 ook aangifte heeft gedaan voor strafrechtelijke vervolging.
Omdat de Marokkaan erg invloedrijk is, heeft hij het bedrag volgens Spekman kunnen "wegmoffelen". Spekman wil dinsdag vragen stellen aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.
De rechter besloot niet direct mondelijk uitspraak te doen, zoals gebruikelijk in dit soort zaken, maar vanwege de bijzondere aard van de zaak over twee weken met een geschreven uitspraak te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.