Twee Amersfoorters met Mexicaanse griep

UTRECHT - Bij twee inwoners van Amersfoort is Mexicaanse griep vastgesteld. Het aantal besmettingen in de provincie Utrecht komt daarmee op tien.
Er zijn verder twee gevallen bekend in Woerden en vier in de stad Utrecht. In twee besmettingsgevallen is de woonplaats niet bekend. Op de Margrietschool in Woerden zijn niet meer besmettingen aan het licht gekomen sinds bekend werd dat een van de leerlingen de Mexicaanse griep heeft.
Intensieve contacten
De GGD Midden Nederland heeft de intensieve contacten van de patiënten in kaart gebracht om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. De patiënten en de mensen met wie zij intensief contact hebben gehad, krijgen het virusremmende middel Tamiflu. De GGD overlegt daarover met het RIVM in Bilthoven.
Alert
De GGD adviseert ouders alert te zijn op griepverschijnselen bij hun kind en in geval van ziekte contact op te nemen met hun huisarts. Griepverschijnselen zijn: plotselinge koorts, verkoudheid, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en/of spierpijn.
Verspreiding
De griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop.
Maatregelen
• Bedek uw mond als u niest of hoest. Gebruik hiervoor liefst een zakdoek. Leer dit ook aan uw kinderen.
• Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna direct in de vuilnisbak.
• Was regelmatig uw handen met water en zeep. Let erop dat uw kinderen dit ook regelmatig doen. Droog uw handen met een papieren handdoekje of een keukenrol. Gooi het papier daarna meteen in de vuilnisbak.
• Raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan.
• Maak regelmatig schoon. Maak harde oppervlakken en voorwerpen zoals keukenapparatuur en deurklinken regelmatig schoon. Doe dit met een normaal schoonmaakproduct.
• Ventileer regelmatig woon- en slaapruimten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.