Instellingen

Sloop Utrechtse bunker start 27 juni

UTRECHT - De bunker aan het 24 oktoberplein in Utrecht wordt op 27 en 28 juni gesloopt. Dat heeft de gemeente woensdag
bekendgemaakt.
Reconstructie
De bunker moet worden gesloopt voor de reconstructie van het verkeersplein. De sloop gebeurt in fases. Als eerste is het dak van de bunker aan de beurt. Het dak wordt gesloopt met behulp van springstof. In het dak van de bunker komen gaten met springstof. Deze worden gecontroleerd na elkaar ontstoken. Door deze implosies,
naar binnen gekeerde explosies, moet het dak instorten.
Bunkerexplosie Bilthoven
Vorig jaar juli mislukte de sloop van een soortgelijke bunker in Bilthoven. Ook daar werd bij de sloop springstof gebruikt. Bij de implosies ging het mis. Het puin viel niet in de bunker, maar brokstukken vlogen door de wijk rond de bunker. Hierdoor raakten auto's en woningen beschadigd.
Schermen
De bunker aan het 24 Oktoberplein in Utrecht is ruim 17 meter breed en 30 meter lang en werd gebouwd in 1943. Op te voorkomen dat puin in het rond vliegt tijdens de implosies wordt de bunker bedekt met drie lagen met speciale rubber matten. Er worden schermen geplaatst om het verkeer niet af te leiden. Tussen de bunker en een nabijgelegen verzorgingshuis komen zeecontainers te staan om het terrein af te schermen.
Na de sloop van het dak moeten de wanden, de vloer en de twee aanliggende woningen worden afgebroken. De gemeente zoekt nog naar geschikte data om die klus te klaren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.