Hoe vieren we Kerst? 'Maak zo vroeg mogelijk een plan'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Gezellig met de hele familie bij elkaar komen, zit er deze Kerst waarschijnlijk niet in. Vanavond maakt het kabinet bekend welke coronamaatregelen de komende periode gelden, maar versoepelingen worden niet verwacht. En dat roept de vraag op: hoe gaan we Kerstmis dan wel dit jaar vieren?
Want alles wijst erop dat er voorlopig niet meer dan drie bezoekers zijn toegestaan. Zo werden gisteren de burgemeesters uit het Veiligheidsbereid door ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus in Utrecht bijgepraat. Na afloop van dat overleg was voorzitter Hubert Bruls duidelijk: "Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de maatregelen niet versoepeld worden", doelt hij op het oplopende aantal besmettingen.

Dilemma

Dat betekent dat veel families voor een dilemma komen te staan, ziet ook psycholoog Dave Niks uit Driebergen. "Je merkt het de afgelopen periode al. Gaan we wel naar oma of gaan we niet naar oma? Gaan we verjaardagen wel of niet bij elkaar vieren? Want we zijn wel familie, maar we wonen niet meer onder hetzelfde dak. Dat speelt al sinds de zomer en wordt voor de Kerst een extra dilemma."
Psycholoog Dave Niks op Radio M Utrecht: "Je kunt prima met opa en oma overleggen"
Maak in ieder geval zo vroeg mogelijk een plan, adviseert hij. "Als we nog iets moeten bedenken op het moment dat we de beslissing moeten nemen, dan wordt het lastig." Wacht dus niet tot een paar dagen voor Kerst, maar ga liever vandaag dan morgen al in overleg met elkaar. "Je kunt prima met opa en oma overleggen en kijken hoe zij erin zitten."
Want door vroeg in overleg te gaan, kun je zoeken naar een oplossing. "Je kunt met elkaar afspreken dat je het misschien wat korter houdt, of je gaat met elkaar buiten een wandeling maken. Dus meer naar mogelijkheden zoeken en alternatieven. Maar doen zoals je het altijd deed, dat zit er niet in", zegt Niks.

Knallende familieruzie

Maar wat doe je als een deel van de familie de regels wil negeren en een ander deel zich er wel aan wil houden? Hoe voorkom je dan een knallende familieruzie? "Dat is wel heel vervelend, want dan is het lastig om in gesprek te blijven", zegt de psycholoog.
Ruwweg zijn er dan twee scenario's, ziet Niks. "De families die er tot nu toe met elkaar allemaal uitkomen, die komen hier ook wel uit." Maar de families waar al langer onderliggende problemen zijn, die gaan het lastiger krijgen. "Dan is het misschien ook gewoon wel wat het is. Dan is dit jaar maar even een verloren jaar. Maar ga het niet op de spits drijven."
Want bedenk dat corona het voor iedereen het in deze tijd lastig maakt. "Niemand heeft om corona gevraagd. Wat er nu gebeurt, daar kan niemand wat aan doen", zegt Niks.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.