Montfoort hakt na vijf jaar knoop door, nieuw scholencomplex is wel miljoenen duurder

Het oude complex aan de Van Damstraat
Het oude complex aan de Van Damstraat © Stichting Onderwijs Primair
MONTFOORT - De gemeenteraad van Montfoort heeft het raadsvoorstel voor een nieuw te bouwen scholencomplex aangenomen. In het complex komen onder meer de huidige scholen Hobbitstee, de Howiblo en de Graaf Jan van Montfoort. Ook komt er een kinderopvang.
De drie scholen zijn nu nog gevestigd aan de Van Damstraat, maar dat pand vertoont na veertig jaar grote gebreken. Zo vertoonden de muren vochtplekken, waren er lekkages en voldeed ook het ventilatiesysteem niet meer. Over nieuwbouw werd al jarenlang in de Montfoortse gemeenteraad gesproken.

Scholen opgelucht

De directies van de scholen zijn dan ook opgelucht dat ze eindelijk kunnen uitkijken naar een verhuizing. "We zijn blij dat er een besluit is genomen en dat we nu verder kunnen", laten zij in een gezamenlijke reactie weten.
Al in 2015 besloot de gemeenteraad dat er een nieuw pand moest komen, maar daarna waren er meerdere tegenslagen. Zo bleek de beoogde nieuwbouwlocatie achter Sporthal Hofland te krap te zijn.
De drie scholen wilden zelf daarna graag dat het nieuwe complex op het terrein van de voormalige Hoflandschool zou komen. Na onderzoek bleek die locatie wel aan de voorwaarden te voldoen.

Kosten fors gestegen

De gemeenteraad van Montfoort moest wel even slikken toen het naar de kosten keek. In 2017 had de gemeente nog bijna 7,8 miljoen euro voor de nieuwbouw gereserveerd. Dat bedrag is nu opgehoogd naar bijna 12,5 miljoen euro. Dat komt onder meer omdat de kosten in de bouw de afgelopen jaren fors zijn gestegen.
Ook een dure fout zorgt voor een hogere rekening. Zo werd er drie jaar geleden vanuit gegaan dat over de bouw van het scholencomplex geen btw hoefde te worden betaald. Dat blijkt wel het geval te zijn, wat de gemeente nu 2 miljoen euro extra kost.

Eind 2022

Als alles meezit is het nieuwe scholencomplex nu in december 2022 klaar. Tot die tijd blijven de scholen in het huidige gebouw aan de Van Damstraat zitten, waar reparaties die nodig zijn nog gewoon worden uitgevoerd.
De scholen zien in ieder geval alvast uit naar een verhuizing en gaan er vanuit dat er niet nog meer vertraging ontstaat. Want nog langer wachten, dat kan eigenlijk niet. "Het is voor ons de enige optie, verhuizen is voor ons noodzakelijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.