Corona vandaag: belangrijkste nieuws uit de persconferentie en koningin Máxima bezoekt UU

BILTHOVEN - Iedere dag is er zoveel te melden over het coronavirus dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In Corona vandaag zetten we alles voor u op een rijtje en vandaag beginnen we met het belangrijkste nieuws uit de persconferentie.
Premier Rutte zegt dat het niet echt goed gaat met de besmettingscijfers. Hij zegt dat we op een belangrijk punt zijn aangekomen. "De realiteit van vandaag is dat we op een tweesprong staan. Of we zorgen er samen voor door ons gedrag dat de cijfers omlaag gaan. Of de cijfers blijven stijgen en dan sluit ik niet uit dat we voor de kerst bij u terug komen met strengere maatregelen."
Belangrijkste punten uit de persconferentie:

- Als aantal besmettingen blijft stijgen, mogelijk strengere regels voor kerst.
- Maximaal aantal gasten in huis blijft op 3 staan.
- Oproep: blijf zoveel mogelijk thuis, ook met de feestdagen.
- Strak gecontroleerde proefprojecten in januari in cultuursector.
- Plan en extra geld voor speciale activiteiten voor jongeren.

Verder zei de premier dat hij nog niet kan zeggen wat die strengere maatregelen voor kerst precies inhouden. Hij hoopt in ieder geval dat het niet zover gaat komen dat hij het alsnog moet gaan uitleggen.

Nog meer nieuws uit persconferentie

Naast een proef met theatervoorstellingen voor meer publiek wordt er ook gekeken naar het toelaten van grotere groepen supporters bij lokale voetbalwedstrijden. Uit de experimenten moet blijken wat ervoor nodig is dit soort gebeurtenissen door te laten gaan. Of er bijvoorbeeld meer kan als er getest wordt en wat in de praktijk haalbaar en verantwoord is.
Om jongeren beter door de coronaperiode te loodsen wordt er voor hen extra geld gereserveerd waarmee er bijvoorbeeld speciale activiteiten georganiseerd kunnen worden zoals het maken van een film. Ook gaat het OMT onderzoeken of de leeftijdsgrens bij trainingen voor teamsporten opgerekt kan worden naar 27 jaar. Nu ligt de leefstijdsgrens nog op 18 jaar.
Premier Rutte en minister De Jonge tijdens de persconferentie van vanavond.
Premier Rutte en minister De Jonge tijdens de persconferentie van vanavond. © ANP
Topsporters in de topsportcompetities mogen sowieso vanaf 17 december weer trainen en wedstrijden spelen. Dat is het voornemen van het kabinet. Het gaat om een selecte groep van ongeveer 1000 voetballers en zo'n 5000 topsporters uit overige sporten. Het betreft voor zowel mannen als vrouwen onder meer de volgende sporten: hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal en korfbal.

Corona in cijfers

Iedere 24 uur hebben we natuurlijk de dagcijfers, maar iedere dinsdag publiceert het RIVM ook de weekcijfers. Aan die cijfers hecht het gezondheidsinstituut in Bilthoven meer waarde omdat ze niet zo opgaan in de waan van de dag.
Deze week zijn de cijfers niet best. Het aantal besmettingen loopt weer op, in vrijwel alle Veiligheidsregio's. De regio Utrecht is zelfs koploper met het meeste aantal besmettingen. Het RIVM maakt zich zorgen. Dat en meer achtergronden lees je hier.

Besmettingen op scholen blijft stijgen

Scholen en kinderdagverblijven zijn nog steeds een belangrijke brandhaard voor het coronavirus. Het aantal mensen dat daar besmet is geraakt, blijft stijgen.
Van de mensen die afgelopen week positief zijn getest, wijzen 1650 de school of de kinderopvang aan als de vermoedelijke bron. Dat is 8,5 procent van het aantal mensen bij wie de bron bekend is
Zo is college de Heemlanden na vandaag dicht. Er zijn te veel leerlingen en docenten ziek door het coronavirus. Het was niet meer verantwoord om de school op te houden.
College de Heemlanden in Houten is dicht

Koningin Máxima bezoekt Universiteit Utrecht

Het werkbezoek stond in het teken van de impact van de coronapandemie op het onderwijs en het welzijn van studenten en docenten. "We zijn als College van Bestuur trots op de wijze waarop studenten en medewerkers omgaan met de huidige situatie", aldus collegevoorzitter Anton Pijpers.
"We zien dat er geweldige inspanningen worden geleverd en tegelijk dat sommige mensen het echt moeilijk hebben. Het is mooi dat we de koningin mochten laten zien hoe we hier in Utrecht samen proberen corona het hoofd te bieden."

RIVM ziet verband met Black Friday

Er werd al voor gevreesd en nu lijkt het ook te zijn uitgekomen: er lijkt een verband te zijn tussen de drukte in de winkelstraten tijdens Black Friday en de toename van het aantal coronabesmettingen.
"Ik kan er moeilijk precies een vinger op leggen. Maar qua tijdsperiode klopt het precies", zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM tegen de NOS.
Black Friday was dit jaar op 27 november. Een week later nam het aantal besmettingen toe.
De Utrechtse binnenstad tijdens het Black Friday-weekend.
De Utrechtse binnenstad tijdens het Black Friday-weekend. © RTV Utrecht

Hoe vier jij kerst?

Heb jij er al over nagedacht of heb je totaal nog geen idee? Het is in ieder geval verstandig om te brainstormen over de plannen van dit jaar. Want één ding is zeker: het is anders dan andere jaren.
Om problemen en ruzies te voorkomen is het volgens psycholoog Dave Niks uit Driebergen zelfs verstandig om zo vroeg mogelijk in overleg te gaan.
Ook de ANBO uit Woerden roept vandaag op om vooral met elkaar in overleg te gaan. Helemaal omdat uit een peiling van de ouderenbond blijkt dat bijna de helft van de 8000 ondervraagden verwachten met kerst alleen, of alleen met de eigen partner te zijn.
"Daar schrikken wij van", zegt een woordvoerder. "We merken ook dat mensen denken 'het wordt zo ingewikkeld, we gaan alleen met het eigen gezin iets doen'. Dat we dan toch de ouderen vergeten in deze tijd, en dat hoeft niet."

Zorgprofessionals wil inenting coronavaccin

Ruim een derde (36 procent) van de zorgprofessionals wil zich laten vaccineren tegen het coronavirus zodra dat kan. Dat blijkt uit een peiling onder zo'n 3300 leden van beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU91 in Nieuwegein.
Van de zorgverleners geeft 33 procent aan zich niet te willen laten inenten en bijna evenveel mensen weet het nog niet. Zorgmedewerkers behoren samen met ouderen en kwetsbaren tot de groep die het kabinet voorrang wil geven bij het vaccineren.
"Zorgprofessionals hebben behoefte aan neutrale en goede informatie, zodat zij zelf weloverwogen een besluit kunnen nemen", zegt Stella Salden, voorzitter van NU91. "Dat kan alleen door de informatie op een juiste manier over te brengen. Als je dit nu niet goed aanpakt, krijg je een tegenovergesteld effect met grote gevolgen. Luisteren naar de beroepsgroep is hierbij van groot belang."
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft al gereageerd op de peiling van de Nieuwegeinse beroepsorganisatie. Hij verwacht dat de houding van het zorgpersoneel over vaccineren tegen het coronavirus zal veranderen zodra eenmaal is begonnen met inenten.

Voor wie zijn de eerste prikken?

Zoals je hierboven kan lezen willen veel zorgprofessionals een vaccinatie krijgen en zoals het er nu naar uitziet zijn zij ook de eerste die in aanmerking komen.
Dat alles heeft te maken met het vaccin dat als eerste beschikbaar is. Het vaccin van ontwikkelaar Pfizer, dat als eerste in aantocht lijkt, moet bij -80 graden Celsius worden opgeslagen en dat zou het beste kunnen in grote hallen waar je de benodigde faciliteiten kwijt kunt.
Het zou in dat geval handiger zijn om daar dan eerst grote groepen zorgpersoneel naartoe te laten komen, zo is de overweging bij het RIVM. Die zouden dan toch voorrang krijgen op de ouderen en kwetsbaren die nu als eerste kandidaten voor een prik worden genoemd.

Minder mensen aan het werk als gevolg van coronacrisis

In het derde kwartaal had iets meer dan 68 procent van de Nederlanders een betaalde baan. In hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dit nog 69 procent. In Friesland en Drenthe is de afname van de zogeheten arbeidsparticipatie het grootst, meldt het CBS vandaag in een nieuw rapport.
In alle provincies daalde het aantal werkenden. Friesland, Drenthe, Noord- en Zuid-Holland en Overijssel noteerden relatief de sterkste dalingen. In Zeeland en Groningen bleef de schade het meest beperkt. De provincie Utrecht behoort tot de middenmoot.

FC Utrecht doet het beter dan verwacht

Goed nieuws voor FC Utrecht. De voetbalclub heeft in het afgelopen seizoen ruim vijf miljoen euro verlies geleden. Maar het verlies is, ondanks corona, minder groot dan verwacht.
De Utrechters speelden vorig seizoen minder thuiswedstrijden en dat is te merken als je kijkt naar de post 'food & beverage''. Er zijn minder biertjes en hamburgers verkocht in het stadion. De netto-omzet nam met bijna dertig procent af ten opzichte van het jaar ervoor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.