De school is dicht in Houten, maar leerlingen willen nog niet met vakantie: 'Je mist de gezelligheid'

HOUTEN - Leerlingen van college de Heemlanden in Houten hadden vandaag nog de kans om hun kluisje leeg te halen. Morgen niet meer, want dan zijn de deuren van het schoolgebouw dicht. Het schoolbestuur besloot gisteren tot de sluiting omdat er teveel zieken zijn.
Leerlingen van college de Heemlanden balen dat ze weer thuis zitten
"Tja, balen dat we nu weer online les krijgen", zegt de 17-jarige Maud. "Thuisles is ook leuk, maar je leert er altijd wat minder heb ik het gevoel", vult Luuk (17) aan. De leerlingen uit vwo 5 kunnen de komende anderhalve week wel wat later opstaan, maar dat weegt toch niet op tegen de nadelen van online les. "Je mist de interactie, met mensen erbij is het toch wat gezelliger."

Griep

Toch sluit college de Heemlanden ruim anderhalve week voor de kerstvakantie de deuren. Dat moest wel, legt de rector-bestuurder Ben Looyé uit. 5 docenten en zo'n 15 tot 20 leerlingen zitten met corona thuis. "Ook hebben leerlingen zich ziek gemeld om uiteenlopende redenen. Sommigen wachten nog op een test of ze voelen zich grieperig. Er zijn ook veel ouders die zich zorgen maken en daarom de leerlingen thuishouden."
En hoewel de leerlingen dus nu weer veroordeeld zijn tot de online schoolbanken is er wel begrip voor het besluit om de school dicht te doen. "Het is nu nog niet zo erg als op sommige andere scholen, maar op deze manier voorkomen we dat het erger wordt", zegt Maud. Luuk: "Ik snap het wel, de laatste dagen is het echt wel een stuk erger geworden."

Laatste schooldag van het jaar

Rond 12.30 uur is de laatste schooldag voor de leerlingen van college de Heemlanden dan toch echt een feit. "Ik zie jullie weer in het echt in 2021, doei!", roept een docent. Maud en Luuk hopen inderdaad van ganse harte dat ze in het nieuwe jaar weer gewoon in de klas kunnen zitten. Maud: "Gewoon dat alles weer normáál is. Dat we alles weer gewoon kunnen doen."

School en kinderdagverblijf is brandhaard

Het geval van de Houtense school is een goed voorbeeld van een landelijke trend want het coronavirus gaat flink rond op scholen en kinderdagverblijven.
Bij iets minder dan de helft van de coronabesmettingen weet de GGD waar die is opgelopen. Bij zo'n 8,5 procent van de gevallen waar de oorzaak bekend is, werd iemand ziek op een school of kinderdagverblijf. Ook worden onder tieners naar verhouding de meeste coronagevallen vastgesteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.