Utrechtse verzekeringsmaatschappij Conservatrix failliet

Archief
Archief © StartupStockPhotos, Pixabay
UTRECHT - De Utrechtse levensverzekeringsmaatschappij Conservatrix is vandaag door de rechter failliet verklaard. De verzekeraar zat al een aantal jaar in zwaar weer. Bij het bedrijf werkten in 2018 nog 37 mensen. Hoeveel er dat vandaag zijn, is niet bekend.
Conservatrix bood levensverzekeringen aan en had zo'n 80.000 polishouders. Op hun website valt te lezen dat er al een aantal jaren problemen waren. "Conservatrix heeft sinds 15 mei 2017 een nieuwe aandeelhouder. Wij verkopen geen nieuwe verzekeringen of andere financiële producten meer. Wel beheren wij ongeveer 80.000 polissen van bestaande klanten." De problemen escaleerden dit jaar, in september stelde De Nederlandsche Bank een toezichthouder aan. Die trof kennelijk een groter probleem aan dan verwacht, want het faillissement werd door diezelfde De Nederlandsche Bank aangevraagd.

Gevolgen ongewis

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat het bedrijf niet kon voldoen aan zijn verplichtingen, dat wil zeggen dat het niet in staat was polishouders uit te betalen. De gevolgen van het faillissement voor de klanten van het bedrijf zijn ongewis. Op de site van Conservatrix staat: "Op dit moment is nog niet duidelijk wat de concrete gevolgen van het faillissement voor de polishouders zijn. In het belang van de polishouders onderzoeken curatoren of de verzekeringen van Conservatrix kunnen worden overgedragen aan een andere verzekeraar die financieel gezond is."
Het is vrij uitzonderlijk dat verzekeraars failliet gaan. De laatste keer dat dat in Nederland gebeurde was in 1995. Als grote verzekeraars in de problemen komen, grijpt de overheid in. Dat overkwam de Utrechtse verzekeraar SNS Reaal, die dreigde om te vallen. Het bedrijf werd in 2013 door de overheid genationaliseerd.
René Collé van Conservatrix zegt dat het bedrijf de afgelopen periode geprobeerd heeft het bedrijf overeind te houden. "De directie betreurt het ten zeerste dat de getroffen maatregelen niet tot een positieve uitkomst hebben geleid. Wij hebben ons tot het laatste moment ten volle ingezet voor onze polishouders. Dat dit ondanks de getroffen maatregelen niet gelukt is, voelt wrang."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.