Veel vuurwerkoverlast, maar lang niet iedereen meldt dat bij gemeente of politie: 'Heeft toch geen zin'

PROVINCIE UTRECHT - Het vuurwerkmeldpunt van RTV Utrecht heeft na een week ruim driehonderd gevallen van overlast opgeleverd, vooral in de stad Utrecht. Opvallend: ruim driekwart van de melders zegt dat ze dat niet aan de politie of gemeente laten weten. De grootste ergernis lijkt het tijdstip waarop de knallen klinken: de kinderen schrikken wakker of de melders kunnen er zelf niet van slapen. "Gigantische dreunen die in omliggende wijken de ramen laten trillen."
De melders blijken zich tot nu toe in de meeste gevallen (92 procent van de meldingen) te storen aan het lawaai. Dat is ook wel logisch, want bij 91 procent van de meldingen ging het om knalvuurwerk. Siervuurwerk levert verhoudingsgewijs nauwelijks overlastmeldingen op.
Verslaggever Peter Huting ging langs bij manege 't Hoogt aan de Gageldijk, waar ze steeds meer last hebben van vuurwerk
De stad Utrecht gaat vooralsnog ruimschoots aan kop met 42 procent van alle meldingen in de provincie. Ter vergelijking Amersfoort komt ver daarna op de tweede plaats met 'slechts' 8 procent. Kort daarop volgen Nieuwegein, Zeist, Soest en Stichtse Vecht. Maar de kaart blijft nog de hele maand online staan en de verwachting is dat het aantal meldingen nog zal toenemen naarmate de jaarwisseling nadert.

Trillende ramen

Veel melders schrijven dat het vrijwel dagelijks raak is. Vooral rond de Marnixlaan, op de grens van de Utrechtse wijken Ondiep, Zuilen en Overvecht, klagen omwonenden over het geknal. "Het klinkt alsof het onder de Marnixbrug afgestoken wordt", noteerde een melder zondagavond laat. "Gigantische dreunen die in omliggende wijken de ramen laten trillen."
Ook de Utrechtse wijken Vleuten-De Meern en Zuidwest (met name Kanaleneiland) scoren hoog op ergernis over vuurwerk. Buiten Utrecht krijgen we tot nu toe relatief veel meldingen uit Zeist-West, Maarssenbroek en de Nieuwegeinse wijk Zuilenstein.

Meldpunt

Het meldpunt van RTV Utrecht is bedoeld om een globaal beeld te krijgen van de overlast die mensen ervaren in de provincie Utrecht. Opvallend is dat weinig mensen geneigd zijn om ook de gemeente of de politie in te lichten. Bij meer dan drie kwart (78 procent) van de inzendingen geven mensen aan dat ze geen melding hebben gemaakt bij de instanties. Vaak zien ze er geen heil (meer) in, blijkt uit de toelichting die ze geven.
Medewerkers van de gemeenten Utrecht en Amersfoort merken zelf ook dat de ervaren overlast van vuurwerk niet alleen de laatste weken hand over hand toeneemt, maar dat inwoners dit jaar veel vaker melding maken dan vorig jaar.
In Utrecht is het aantal meldingen nu al hoger (4.346) dan in het hele vorige jaar (3.645). De maand december is traditioneel de maand waarin meer meldingen worden gedaan dan in de hele rest van het jaar. In Amersfoort is tot nu toe 103 keer vuurwerkoverlast gemeld, tegen 66 keer in heel 2019.

'Negatief in het nieuws'

Belangrijk om op te merken is dat er veel factoren meespelen bij het registreren van vuurwerkoverlast. We mogen aannemen dat degenen die het vuurwerk afsteken er zelf vooral plezier aan beleven. Voor mensen in hun omgeving hangt het er maar van af of zij het geknal als hinderlijk ervaren. Een enkeling liet via ons meldpunt weten dat vuurwerk te vaak negatief in het nieuws komt en dat het allemaal zo erg niet is.
Mensen die hun meldingen bij ons toelichten, ergeren zich vooral aan het feit dat zijzelf of hun kinderen er niet van kunnen slapen, of dat de gemeente en de politie er maar geen vat op kunnen krijgen, terwijl het toch echt verboden is om nu al vuurwerk af te steken. Veelgehoord is ook de opmerking dat vuurwerk in hun buurt al jaren een probleem is.

Vuurwerk-hotspots

De vuurwerkkaart van RTV Utrecht blijft nog de hele maand online staan. Jullie inzendingen geven ons een steeds beter inzicht in waar de grootste vuurwerk-hotspots in de regio zijn. RTV Utrecht zal de meest opvallende plaatsen nader bestuderen en onderzoekt ook waarom op sommige plekken meer overlast wordt ervaren dan ergens anders.
Als je op 'Meld overlast' klikt kun je aanwijzen waar een vuurwerkincident is geweest en een aantal vragen invullen. Hoe nauwkeuriger je bent, des te beter kunnen we bepaalde locaties of tijdstippen analyseren. Een foto toevoegen, vinden we fijn, maar is niet verplicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.