Kwetsbare groep eerder naar de stembus in Utrecht

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Stemmers in Utrecht en de drie andere grootste steden kunnen op de maandag en dinsdag vóór 17 maart bij minstens twintig stemlokalen al komen stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat schrijft De Telegraaf vanochtend. De kleinste gemeenten van het land moeten in elk geval van één lokaal de deuren opengooien.
Dat blijkt uit een toelichting van het ministerie van Binnenlandse Zaken op de aangepaste verkiezingen, die uitgesmeerd en deels via briefpapier zullen verlopen.
Volgens topambtenaar Pien van den Eijnden moeten ouderen en kwetsbaren op verschillende manieren hun stem kunnen uitbrengen, zonder dat ze het risico lopen in een propvolle ruimte te belanden. Daardoor moet verspreiding van het coronavirus worden tegengegaan. De reguliere verkiezingsdag is woensdag 17 maart.
Maandag en dinsdag stemmen is wel echt bedoeld voor mensen die zich zorgen maken, vertelde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) eerder. Mensen die fit zijn, moeten bij voorkeur 'gewoon' woensdag stemmen. "Het liefst verspreid over de dag. Dit allemaal om iedereen die wil stemmen ook te laten stemmen. Ook in coronatijd", aldus Ollongren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.