Journalist stuit bij toeval op bijzonder plakboek met foto's van prins Bernhard

© Lammert de Bruin
SOEST - Een plakboek vol met knipsels en foto's van prins Bernhard uit de jaren vijftig is na omzwervingen door de Verenigde Staten weer terug in Soest. Journalist Lammert de Bruin kwam het tegen op een veilingsite en besloot het blind te kopen. "Gisteren kwam het binnen, ik deed het open en viel bijna van mijn stoel."
De Bruin was eigenlijk op zoek naar de eerste biografie van de prins, geschreven door een Amerikaanse journalist, toen hij het plakboek op eBay tegenkwam. Thuis in Soest bleek het vol te zitten met bijzondere foto's, uitnodigingen en menu's van diners. "Het programma van een staatsbezoek van de Franse president, maar ook alle menu's van lunches en diners met staatshoofden waarbij ze aanwezig waren. Het Noorse koningshuis, de Japanse kroonprins Akihito en een uitnodiging van een diner ten paleize van de Ethiopische keizer Haile Selassie. Dat is wel heel bijzonder om dat allemaal te zien."

Oorlogsheld

Op de uitnodigingen stond wel de naam A.F. Elbers, maar het duurde even voordat hij erachter was wie dat was. Dat blijkt uiteindelijk de adjudant van prins Bernhard te zijn geweest, die de prins vergezelde naar alle officiële plechtigheden in het begin van de jaren vijftig. De luitenant-ter-zee der 2e klasse bleek daarnaast een regelrechte oorlogsheld.
De Bruin: "Ik kwam het verhaal tegen dat hij in de oorlog op één van de weinige overgebleven Nederlandse onderzeeboten zat, de O21. Hij was degene die in 1941 voor de kust van Gibraltar een Duitse U-boot in de gaten kreeg. Hij heeft toen de kapitein van de onderzeeër gewaarschuwd en ze hebben zonder na te denken die U-boot getorpedeerd. En met succes, want hij is tot zinken gebracht. Dat was een succesvolle oorlogsdaad waar men heel trots op was, want het is in de hele Tweede Wereldoorlog maar veertien keer gelukt om met een geallieerde onderzeeër een Duitse U-boot tot zinken te brengen."

Massachusetts

De luitenant, die voor zijn acties werd beloond met het Bronzen Kruis, is later met zijn Amerikaanse vrouw naar de Verenigde Staten verhuisd. Daar is hij tot zijn dood in 2006 blijven wonen. Hoe het plakboek vervolgens bij een antiquair in Massachusetts belandde is onbekend, maar nu is het in ieder geval weer 'thuis', terug in Soest. "In het boek zat ook een ansichtkaart van prins Bernhard, gestuurd naar zijn huis aan de Vredenhofstraat. Daar rijd ik elke dag langs als ik naar mijn werk ga. Het is gek om te bedenken dat het plakboek en dat kaartje weer terug is in Soest. Bijna alsof het zo had moeten zijn."
Wat hij nu met het plakboek gaat doen weet De Bruin nog niet. "Ik wil eerst goed uitzoeken wat er allemaal inzit en wie er op de foto's staan. Ik wil dat eerst zelf verder onderzoeken. En wie weet wat ik ermee ga doen. Misschien iets over schrijven. Of een podcast. Ik weet het nog niet. Ik ga het nu in ieder geval onder de kerstboom even lekker inkijken."
Lammert de Bruin over het plakboek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.