Instellingen

Utrechtse topsportclubs mogen weer trainen en spelen: 'We zijn blij verrast'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het nieuws kwam uit de lucht vallen: sportclubs die uitkomen in topsportcompetities mogen vanaf 17 december weer trainen en spelen. In de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge kwam het niet aan bod, maar later via de website van Rijksoverheid wel. Tot verrassing van spelers en trainers, blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht.
Het voorstel van het kabinet is om de topcompetities (voor mannen en vrouwen) in het hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis vanaf 17 december weer op te starten. De teams vallen tijdens het trainen en spelen buiten de maatregelen van groepsgrootte en social distancing.
Het plan moet nog wel door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer goedgekeurd worden.
Oltmans (midden) met de spelers van Kampong
Oltmans (midden) met de spelers van Kampong © Orange Pictures

Roelant Oltmans (trainer Kampong uit Utrecht, hockey)

"We waren verrast, want in de persconferentie werd er niet over gesproken. Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden, maar het is prettig dat we weer mogen spelen. Maar na twee maanden geen duels te hebben gedaan, kunnen we ook niet zomaar wedstrijden gaan spelen. In de groepsapp werd wel meteen gegrapt: 'Meteen een partijtje spelen!' Dat is het eerste waar ze naar snakken."
"Ik verwacht dat de competitie op 31 januari verder gaat, niet eerder. Dat voorstel van de KNHB heb ik ingezien. Het is prettig dat er een stip aan de horizon is, zodat we een voorbereiding kunnen plannen. De spelers van de Nederlandse selectie mochten wel doortrainen, maar die hebben nu even een break. Wij ook als team. Vanaf begin januari gaan we dan volle bak toewerken naar 31 januari."
"Vanaf 12 oktober hebben we niet meer met weerstand getraind. We hebben ook wel een aantal weken nodig. Naast fysiek, moet iedereen ook mentaal de knop omzetten. Dan zitten we vanaf 31 januari ook nog met de weerkundige ontwikkelingen, maar daar ben ik positief over. Dus als dat allemaal goed gaat, gaan we vanaf 3 januari de laatste fase in richting de competitie."
Vanaf 31 januari komt er een enorm zware periode aan die loopt tot 16 mei, met competitie, Euro Hockey League en play-offs. Dat zijn richting de 25 wedstrijden, dus een heel intensief programma
Roelant Oltmans
"In het tweede deel van januari kunnen we dan ook al wat wedstrijden gaan spelen, want wedstrijdfit is nog wat anders dan gewoon fit. Met weerstand trainen hoort daar ook bij. Over de fysieke staat van de selectie maak ik mij geen zorgen."
"Vanaf 31 januari komt er dan een enorm zware periode aan die loopt tot 16 mei, met competitie, Euro Hockey League en play-offs. Dat zijn richting de 25 wedstrijden, dus een heel intensief programma. Er lijkt mij geen reden om daar nu van af te wijken. Het programma dat er ligt is om alle competities gewoon af te maken. Na de play-offs kan Oranje zich dan voorbereiden op Tokio."
UZSC-speler Tim de Mey
UZSC-speler Tim de Mey © Orange Pictures

Roeland Spijker (trainer UZSC uit Utrecht, waterpolo)

"Ik heb zelf de persconferentie gekeken en er was geen teken over de sport. Maar daarna kwam het bericht dat we weer mogen. Dat is heel goed nieuws. We leven al bijna 10 maanden in onzekerheid. Waar moeten we ons op richten? Wat is reëel? De spelers vonden het fantastisch, ze willen ook meteen weer."
"De eerste vraag was of we meteen op 19 december konden spelen. In eerste instantie was het plan van de bond om op 12 december te starten, met twee competitiewedstrijden en dan na nieuwjaar verder. Maar die kans werd steeds kleiner. Nu is het schema dat we op 16 januari weer gaan beginnen."
"We zijn dit weekend nog vrij, maar vanaf 17 december kunnen we voluit trainen. Toen we nog in bubbels van vier mochten, was het vooral fysiek. Maar de spelers kijken er naar uit. Weer om de competitie spelen en tactisch kunnen trainen. Een maand voorbereiding is in mijn ogen wel genoeg om alle spelers klaar te krijgen. Iedereen is fit."
Lucas Judge, trainer van de SCHC-vrouwen
Lucas Judge, trainer van de SCHC-vrouwen © Orange Pictures

Lucas Judge (trainer SCHC uit Bilthoven, hockey)

"Het is heel positief nieuws dat we weer mogen. Het was natuurlijk de vraag of het ging gebeuren. Er zijn de laatste tijd wel gesprekken gevoerd met clubs en de bond over hoe het eruit ging zien, en dit was een van de scenario's. Ik ben vooral heel blij voor de meiden, want die hebben twee maanden in groepjes getraind."
"Donderdag zie ik de speelsters weer, want we trainen nog altijd twee keer in de week met groepjes. De eerste indruk van de versoepelingen is goed. De nieuwe competitieopzet moet nog wel bevestigd worden, maar ik verwacht dat we 31 januari gaan beginnen. Het is belangrijk dat we tijd krijgen om ons voor te bereiden, en dan vooral op het fysieke deel."
"Ik werkte deze weken ook met meerdere scenario's voor de trainingen. We gaan nu tot 17 december door met trainen, dan geef ik de meiden Kerst en oud en nieuw vrij. Vanaf de eerste week van januari gaan we dan weer 'normaal' trainen. Er moet ook wel ergens een rustmoment in komen. Dat was de afgelopen maanden lastig, omdat we geen vooruitzicht hadden."
"Vooral de mentale frisheid moet terug. Iedereen moet zin hebben om straks aan het seizoen te beginnen. De tweede seizoenshelft zou oorspronkelijk op 7 maart beginnen, dus het idee is om tot die tijd de wedstrijden uit de eerste helft in te halen en dan een normale tweede helft te spelen. De rol van het weer is nog wel een vraag, en er zijn nog wat praktische vragen. Het moet natuurlijk wel veilig en verantwoord zijn. Maar dat we weer normaal kunnen trainen is een grote stap vooruit."
De volleyballers van Taurus
De volleyballers van Taurus © Fotostudio Red Green Blue

Erik Gras (trainer Taurus uit Houten, volleybal)

"Dit nieuws had ik niet meteen verwacht, want de coronacijfers gaan natuurlijk omhoog. Rutte had er ook niets over verteld op de persconferentie. Onderling hebben we het er wel over gehad met de spelers en trainers van andere clubs. Dat we mogen beginnen, is tegen alle verwachtingen in. Het is voor ons wel goed nieuws, maar dat je mag sporten in de top staat haaks op het gevoel. Dat is wel dubbel."
"De groepsapp ontplofte, maar sommigen hielden toch een slag om de arm omdat het nog goedgekeurd moet worden. Dat lijkt me een formaliteit. Vooraf hebben we van volleybalbond Nevobo een 10-dagenregel gekregen om ons voor te bereiden op een wedstrijd. Dat zou 27 december zijn, maar rond oud en nieuw is de herstart geen goed moment."
Een voorbereiding van 14 dagen is in principe niet genoeg, maar we zijn niet in de positie om twee maanden voorbereiding te wensen of eisen
Erik Gras
"Het idee is nu 2 januari, dan hebben we twee weken voorbereiding als je de feestdagen weglaat. Ik ben nu aan het inventariseren hoe we die weken gaan invullen, want we hebben in de selectie ook veel werkenden. Misschien moeten we daarom op andere tijden trainen, want op die manier kunnen we het wedstrijdritme benaderen."
"Ik verwacht een andere opzet van de competitie, maar of het een halve of een hele competitie wordt weet ik nog niet. In ieder geval zie ik geen degradatieregeling voor mij, omdat er ook geen promotie is van onder. Wel verwacht ik een kampioenspoule, desnoods na een halve competitie. We kunnen doorspelen tot begin mei, inclusief de finalereeks. Voordeel is dat de beker al is weggehaald."
"Een voorbereiding van 14 dagen is in principe niet genoeg, maar we zijn niet in de positie om twee maanden voorbereiding te wensen of eisen. Je moet als groep ritme, spanning en tegenstand opbouwen. Daarbij moeten we roeien met de riemen die we hebben."
De rugbyers van Eemland
De rugbyers van Eemland © Jan Kruijdenberg

Dave Langezaal (trainer Eemland uit Amersfoort, rugby)

"We waren dinsdagavond aan het trainen in onze corona-opstelling, dat is al wekenlang een beetje behelpen, en hadden de persconferentie wel gehoord. Daar hoorden we wel wat over testen met de leeftijdsgrens, maar pas na de training kregen we appjes dat teamsporten misschien weer mogen trainen vanaf 17 december. Dat is natuurlijk heel mooi."
"De rugbybond wacht nog even de beslissing van de Eerste en de Tweede Kamer af. Daarnaast heeft de internationale rugbybond gezegd dat eerst vier weken voluit getraind moet worden, voor de competitie weer kan beginnen. Normaal duurt die voorbereiding ongeveer twee maanden in de zomer, maar nu is de scherpte er echt af. We moeten vooral het contact terug erin brengen."
"17 december is eigenlijk een ongelukkige datum, met de kersperiode er achteraan. Alle clubs hebben ook buitenlanders die ze terug moeten halen. Voor ons zijn dat er drie. Twee in Georgië en een Brit. Zij moeten zich na de Kerst dan ook weer aan de quarantainemaatregelen houden. Dus dat zijn praktische vragen die nu naar boven komen."
"Voor de rest zijn we super blij. We gokken dat we begin februari weer kunnen starten. Er wordt wel rekening gehouden met onze trainingsschema's. Natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk, maar het is een internationale sport. We zullen niet meteen op 1 januari iedereen bij elkaar hebben voor een training."
Spelers zijn bang om elkaar aan te steken, bij de lichtste verkoudheid laten ze zich al testen. Dat is een vorm van discipline bij een eerste selectie. Sport is voor hen het belangrijkste, niet de derde helft
Dave Langezaal
"De bond heeft diverse scenario's. Als we vanaf 1 februari kunnen beginnen, dan wordt de eerste seizoenshelft afgemaakt en gaan we daarna verder in een kampioens- en een degradatiepoule. Mocht dat definitief worden, dan kunnen we een schema maken. Een voorbereiding van vier weken is in principe genoeg. Vooral de scherpte en het contact moet terugkomen."
"We merkten in de eerste periode dat iedereen in onze ploeg enorm gedisciplineerd is. Spelers zijn bang om elkaar aan te steken, bij de lichtste verkoudheid laten ze zich al testen. Dat is een vorm van discipline bij een eerste selectie. Sport is voor hen het belangrijkste, niet de derde helft."
Dalto weet al waar het aan toe is
Dalto weet al waar het aan toe is © Fotostudio Red Green Blue/Ankie Hoogewind

Barry Schep (trainer Dalto uit Driebergen, korfbal)

"De versoepelingen kwamen voor mij ook als een verrassing. Elke persconferentie had ik hoop dat de topsport weer mocht beginnen, en dit was de eerste keer dat ik geen hoop had. Toen kwam dat bericht online, en dat was wel verrassend. De reacties waren heel wisselend vanuit de groep, omdat sommigen dachten dat het nog wel anderhalf of twee maanden ging duren."
"Iedereen staat te springen om weer te beginnen. Het is wel schakelen, vooral mentaal. Maar we kunnen nu gericht gaan trainen. We beginnen op 9 of 16 januari, al denk ik dat dat de 16e gaat worden. We krijgen van de bond de tijd gegund om te trainen en we moeten zorgen dat we er klaar voor zijn."
"Met Kerst zijn we vrij, en zodra het officiële schema van de bond bekend is, gaan we onze voorbereiding rond maken. Ik moet zeggen dat korfbalbond KNKV heel goed werk heeft geleverd. De scenario's die ze hebben uitgewerkt zijn heel duidelijk. We gaan een competitie spelen die in twee poules van zes is opgedeeld."
"Iedereen was echt verbaasd door het nieuws. Het moet nog wel door de Tweede Kamer, en ik ben benieuwd waar wij nog aan moeten voldoen. Welke maatregelen erbij horen en dat alles wel onder controle is. Hopelijk kunnen we vanaf januari dan veel mensen blij maken."
Utrecht Cangeroes
Utrecht Cangeroes © Ankie Hogewind/Fotostudio Red Green Blue

Ramon Kuipers (trainer Utrecht Cangeroes, basketbal)

"Ik was al op de hoogte van de lobby vanuit de sport en NOC*NSF, maar ik kan wel zeggen dat ik blij verrast was dat dit werd gemeld. Het kwam wat onverwacht. Het is ook bijna de enige versoepeling die is bekendgemaakt. Dat is voor ons natuurlijk fantastisch nieuws."
"We zijn enorm blij, als team en als sporters zijn we er ook erg aan toe. Ook complimenten voor de meiden hoe ze getraind hebben de afgelopen weken, want het kwam door de maatregelen niet in de buurt van lekker basketballen. Nu komen de motivatie en de uitdaging ook weer terug."
"Alle teams in de Eredivisie zullen getraind hebben, maar wedstrijdfit zijn we nog niet. Ik kan mij voorstellen dat we vanaf 17 december twee weken krijgen om te trainen, en dat in het eerste weekend van januari de competitie weer begint. Ik verwacht niet dat dat eerder gaat gebeuren."
"Ik weet dat NOC*NSF en de bonden met de uitwerking bezig zijn. Er zullen nog protocollen volgen, maar als clubcoach is dat lastig in te schatten. Wat wel als een paal boven water staat is dat we er enorm veel zin in hebben. Binnenkort is er een vergadering van de competitie, en daar hopen we knopen door te hakken over de opzet om het uit te spelen."
"Ik hoop dat we een volledige competitie kunnen uitspelen, want we zijn maar met negen teams. Dat kan, al moeten we misschien iets langer door dan normaal. Anders wordt het een halve competitie met een vorm van play-offs. Ik denk en hoop dat het gaat lukken, alleen de puntjes moeten nog op de i gezet worden."
Handbal Houten in actie
Handbal Houten in actie © Ankie Hogewind Fotostudio Red Green Blue

Freek Gielen (trainer Handbal Houten, handbal)

"Het nieuws kwam binnen via de groepsapp, dat ging snel rond. Ik had al wel een paar berichten uit de persconferentie gelezen. Ze noemen bij topsport ook handbal, maar de vraag is of ze daarmee alleen de BENE Liga bedoelen. Wij hebben in de Eredivisie niet veel spelers bij de nationale A-ploeg rondlopen, wel bij de jeugdselecties."
"Het is dus wel een vraagteken of wij met Handbal Houten en de Eredivisie onder de topsportcompetities vallen. We moeten daarbij even wachten wat de bond doet. Onze voorzitter was al blij, die zei dat we meteen konden beginnen. We waren in ieder geval al van plan om na het kerstverlof volle bak te gaan trainen."
Het Nederlands Handbal Verbond laat in een reactie aan RTV Utrecht weten dat het nog aan het onderzoeken is of de Eredivisie ook onder de topsport valt. "We verwachten van wel, maar we zijn nog in de onderzoekende fase. We weten ook nog niet welke eisen nodig zijn om weer op te starten", aldus NHV, dat communicatie van sportkoepel NOC*NSF afwacht.
"De afgelopen weken trainden we met viertallen twee keer in de zaal en deden we drie keer krachttraining per week. Normaal gesproken gaan we half februari weer beginnen met wedstrijden, maar omdat wij nog maar één duel hebben gespeeld en andere teams al vier, moeten wij eerst inhalen. De rest speelt dan oefenwedstrijden."
"Dan hebben we in maart, april en mei volledige focus op de competitie. Begin juni zijn er nog inhaalmomenten ingelast, voor wedstrijden die tussendoor wegvallen. Dat is waar wij nu van uitgaan. Alleen, in de zomer hebben we veel tijd geïnvesteerd in tactiek, maar dat is nu allemaal weg. Dat is niet optimaal. Fysiek denk ik dat wij fitter zijn dan de rest. Of je dan ook wedstrijdfit bent, is wel afwachten."

Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF)

"Teamsporters zoals de hockeyers moeten wedstrijden spelen. Ze hebben wedstrijdritme nodig richting Tokio en dat krijg je pas na een behoorlijk aantal wedstrijden. Wij hebben vooral geprobeerd onze argumenten om de topsport weer op gang te brengen te onderbouwen. Wat dat betreft weten het ministerie en het RIVM heel goed wat ze aan ons hebben. Onze coronaprotocollen zitten goed in elkaar, dat zeggen ook de virologen. Wij hebben altijd oog voor de volksgezondheid."
Het is de bedoeling dat de bonden het protocol uit het betaald voetbal gaan vertalen naar hun competities
Maurits Hendriks
"Naast de 1.000 voetbalprofs die al langer hun competities spelen, komen daar nu 5.000 topsporters bij die vanaf 17 december zonder beperkingen in de groepsomvang kunnen trainen en wedstrijden spelen. De groep die weer zo snel mogelijk begint is kleiner, want sporten als cricket, honkbal en softbal beginnen hun competities pas in de zomer."
"Het is de bedoeling dat de bonden het protocol uit het betaald voetbal gaan vertalen naar hun competities. In sommige sporten, waar gewoon minder budget is, zullen wel wat aanpassingen nodig zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.