Kilometerslange waterleiding vervangen langs A27 bij Meerkerk

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
MEERKERK - Wie vanmiddag over de A27 bij Meerkerk rijdt, ziet langs de snelweg enorme kranen opgesteld die een kilometerslange leiding omhoog hijsen. Waterleidingbedrijf Oasen plaatst op die locatie een nieuwe waterleiding, ter vervanging van de oude leiding die te dicht naast de A27 ligt.
Door de nieuwe buis loopt straks 650.000 liter water per uur. "De hele Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zitten straks op deze leiding. Dus voor Oasen is dit een heel belangrijke leiding", legt projectleider Nico de Wit van Oasen uit.
Vanochtend werd het boren afgerond. Over een lengte van 2 kilometer is de afgelopen tijd een tunnel geboord voor de nieuwe waterleiding. Deze tunnel ligt 25 meter onder de grond, om natuurgebied De Zouwe te ontzien. "Vanmiddag worden er vervolgens zes kranen opgesteld die de waterleidingbuis inhijsen. Die buis wordt vervolgens aan een stang in het boorgat gemonteerd. Een boormachine trekt de buis vervolgens in de tunnel."
De nieuwe waterleiding wordt vanmiddag ingehesen.
De nieuwe waterleiding wordt vanmiddag ingehesen. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Verbreding A27

De waterleiding moet worden verplaatst vanwege de verbreding van de A27. De huidige leiding zou in de nieuwe situatie te dicht bij de snelweg liggen. Normaal gesproken wordt een waterleiding dan plaatselijk verlegd, maar bij Meerkerk kiest Oasen voor een andere aanpak. "Vanuit efficiëntie, de toekomst en uit kostenoverweging hebben we het nieuwe tracé nu 70 meter van de weg af tot stand gebracht. We pakken de leiding dus nu in één keer aan."
De pijp wordt vanmiddag ter hoogte van de Broekseweg onder de weilanden doorgetrokken. De Wit: "Zo'n operatie blijft altijd een risico omdat je niet onder de grond kunt kijken, dus risicoloos is het nooit."
Eind januari moet het werk klaar zijn.
De werkzaamheden langs de A27 bij Meerkerk.
De werkzaamheden langs de A27 bij Meerkerk. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.