RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Soest wil carbidschieten verbieden

SOEST - Het college van burgemeester en wethouders in Soest stelt voor carbidschieten te verbieden. De raad praat er morgen over en volgende week moet er een besluit worden genomen. Het college vindt in ieder geval dat een verbod "een veilige jaarwisseling bevordert".

Nu er voor de komende oudjaarsavond landelijk een algeheel vuurwerkverbod is, komen er ook in Soest steeds meer vragen of carbidschieten is toegestaan. Tijdens voorgaande jaarwisselingen werd er weleens op kleine schaal geknald in het buitengebied en op de Eng. Het college ziet dat dit jaar niet zitten, omdat meer jongeren het nu willen gaan doen en omdat het vanwege corona onwenselijk is dat mensen in groepen samenkomen.

Handhaven
Een verbod is volgens het college beter te handhaven dan een regeling in de Algemene Plaatselijke Verordening, onder meer omdat het discussie tussen handhavers en carbidschieters kan voorkomen. Er is volgens het college immers "gerede kans dat dit leidt tot ongeregeldheden".

B en W in Soest maken zich nog wel zorgen over de reactie van jongeren in de gemeente. "De afgelopen periode is jongeren weinig meer toegestaan. Zij moeten hun sociale contacten beperken en de horeca is al geruime tijd niet meer open. Dit leidt tot gevoelens van ontevredenheid en andere negatieve emoties. ( --- ) Een verbod op carbidschieten zal aan deze negatieve gevoelens bijdragen. Het is daarom zaak om het verbod gepaard te laten gaan met een goede communicatie waarin begrip wordt getoond voor de lastige en nare situatie waarin de jongeren zich op dit moment bevinden."

Besluit
De gemeenteraad praat morgen "oriŽnterend" over een mogelijk verbod. Volgende week donderdag moet een definitief besluit worden genomen. Carbidschieten is in de Veiligheidsregio Utrecht niet verboden, maar het mag niet in groepen, in verband met de coronamaatregelen. Gemeenten kunnen zelf beslissen of ze het toestaan of niet. In Amersfoort en Baarn bijvoorbeeld, wordt er nog over nagedacht. In Bunnik, Eemnes en Bilthoven hebben carbidschieters onder voorwaarden al wel groen licht van de gemeente. Houten zette vorige week een streep door het carbidschieten en Utrecht wacht het gewoon nog even af. Burgemeester Den Oudsten heeft nu nog geen signalen dat er plannen zijn om te knallen in de stad.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -