Corona vandaag: 'Denk ook aan de kleine theaters' | Stijging aantal besmettingen

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het was de afgelopen dagen dé grote vraag die door veel mensen werd gesteld: hoe vieren we Kerst dit jaar? Tijdens de persconferentie gisteren werd daar meer over duidelijk, en ook vandaag is er weer coronanieuws. In onze dagelijkse rubriek 'corona vandaag' zetten we al het nieuws van de dag op een rij.

RIVM-cijfers

Opnieuw is het aantal coronagevallen in de provincie Utrecht gestegen. In het afgelopen etmaal waren er 652 nieuwe besmettingen, acht ziekenhuisopnames en vijf meldingen van overleden coronapatiënten.
Ook landelijk steeg het aantal besmettingen, van iets minder dan 6200 naar 6589. Opnieuw blijken de meeste besmettingsgevallen in de vier grote steden te zijn. In Amsterdam werden 417 inwoners positief getest, in Rotterdam steeg het aantal gevallen met 213, in Den Haag kwamen er 138 besmettingsgevallen bij en in Utrecht testten 114 mensen positief.

Lichtpuntjes voor cultuursector: 'Ik hoop dat het kabinet ook denkt aan de kleine theaters'

Tijdens de persconferentie van gisteravond gaf minister-president Mark Rutte een klein lichtpuntje voor de theaters. Via een strak geregisseerde proef wordt gekeken of het mogelijk is om weer meer mensen in het theater toe te laten. Voor Theater FIGI in Zeist gaat deze proef voorlopig niet veel verandering brengen, denkt directeur Victoria Ruijs. "Volgens mij gaat het hierbij om grote theaters, zoals het Beatrixtheater. Wij gaan wel in de verkoop, maar 'gewoon' voor 30 man. Ik gun iedereen natuurlijk zijn voorstellingen, maar ik hoop dat het kabinet ook denkt aan de kleintjes."
Het Zeister theater heeft het erg moeilijk momenteel. "We zijn één bedrijf met hotel, restaurant en theater en zijn een van de weinige theaters in Nederland die zelf hun broek ophouden. Dat betekent dat er geld bij moet, want FIGI is al maanden nagenoeg dicht."

Ook in Soest discussie over carbidschieten

Soest wil carbidschieten verbieden. Nu er voor de komende oudjaarsavond landelijk een algeheel vuurwerkverbod is, komen er ook in Soest steeds meer vragen of carbidschieten is toegestaan.
Tijdens voorgaande jaarwisselingen werd er weleens op kleine schaal geknald in het buitengebied en op de Eng. Het college ziet dat dit jaar niet zitten, omdat meer jongeren het nu willen gaan doen en omdat het vanwege corona onwenselijk is dat mensen in groepen samenkomen.
Wel maakt de gemeente zich zorgen over de reactie van jongeren in de gemeente. "De afgelopen periode is jongeren weinig meer toegestaan. Zij moeten hun sociale contacten beperken en de horeca is al geruime tijd niet meer open. Dit leidt tot gevoelens van ontevredenheid en andere negatieve emoties. Een verbod op carbidschieten zal aan deze negatieve gevoelens bijdragen. Het is daarom zaak om het verbod gepaard te laten gaan met een goede communicatie waarin begrip wordt getoond voor de lastige en nare situatie waarin de jongeren zich op dit moment bevinden", schrijft het college.
Volgende week donderdag besluit Soest definitief of carbidschieten dit jaar wordt verboden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.