OM: onverbeterlijke Utrechtse internetoplichter dupeerde Belgen voor meer dan een ton

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Tientallen Belgen die via internet landbouwmachines wilden kopen, zijn volgens het Openbaar Ministerie het slachtoffer geworden van een Utrechtse oplichter, die daarmee mogelijk meer dan een ton binnenhaalde.
De 26-jarige Anass L. moest zich daarvoor vandaag verantwoorden voor de rechtbank in Utrecht. Als het aan het OM ligt gaat hij jarenlang de gevangenis in en moet hij de gedupeerden terugbetalen.

Ervaren oplichter

Volgens het OM adverteerde L. onder een valse naam op de websites 2dehands.be en Agritrader.nl. De kopers deden aanbetalingen van duizenden euro's, maar de machines waarvoor zij een voorschot betaalden werden nooit geleverd. In de rechtbank werden vandaag 32 aangiftes van oplichting behandeld, voor een totaal bedrag van 80.000 euro. Maar het OM denkt dat er nog veel meer gedupeerden zijn.
De jonge Utrechtse verdachte kwam vandaag naar voren als een ervaren oplichter, die in 2018 al tot anderhalf jaar cel werd veroordeeld voor identieke praktijken en daar in de gevangenis gewoon mee doorging. De politie kwam hem daarom al snel op het spoor toen vanuit Belgie een stroom aan rechtshulpverzoeken werd gedaan na de vele aangiftes van gedupeerden.

Groningen

Anass L. bood in Belgie onder meer graafmachines, tractoren, ploegen en hijswerktuigen aan, zegt het OM. Het voorschot dat kopers betaalden, sluisde hij weg via bankrekeningen van vriendinnen, vrienden, zijn zussen en een broer. Aan de kopers vroeg hij om hun persoonsgegevens en een kopie van hun ID-bewijs, die gebruikte hij vervolgens bij nieuwe oplichtingspraktijken.
Om de kans te verkleinen dat kopers langs wilden komen om het product te bekijken, maakte L. hen wijs dat hij onlangs naar Groningen was verhuisd. Desondanks reisden meerdere Belgen volgens het OM af naar plaatsen als Winsum en Garmerwold, om vervolgens te ontdekken dat ze waren bedrogen. Volgens het OM gebruikte L. bij de oplichtingszaken waarvoor hij eerder werd veroordeeld een aantal van diezelfde adressen.

Ik wil mijn geld terug!

In het onderzoek naar de oplichtingspraktijken ontdekte de politie dat L. 21 verschillende telefoonnummers gebruikte. Ook een e-mailadres waarmee gedupeerden contact hadden met de verkoper kon aan hem worden gelinkt. In een afgetapt telefoongesprek zegt een boze Belg die 7100 euro had aanbetaald: "Hoe zit dat vriend ik wil mijn geld terug." Anass L. zou vervolgens met Belgisch accent hebben geantwoord: "Ik geef het door aan mijn boekhouder."
De Utrechter deed in de rechtbank alsof hij het slachtoffer was van een groot complot van zijn vriendengroep en familieleden. December vorig jaar werd hij opgepakt toen hij het huis verliet van een vriendin, die door hem was gebruikt als katvanger. Hij gooide vier telefoons weg toen twee politiemensen achter hem aankwamen. De toestellen bleken volgens de officier van justitie vol te staan met belastende chats en ander bewijsmateriaal. In de rechtbank beweerde de verdachte dat hij de toestellen voor de vriendin had bewaard.

Bedreigen en bedriegen

De verdachte beweerde ook dat een vroegere vriend van hem de werkelijke oplichter was. Uit angst voor de man zou hij niet eerder hebben gedurfd dat aan de politie te vertellen. Maar het OM gelooft daar niets van en zegt dat L. zelf familie en vriendinnen onder druk zette om mee te werken. Zijn eigen moeder zou hij hebben gedreigd te vermoorden toen ze weigerde een verdacht groot geldbedrag naar zijn rekening over te maken.
Tegen zijn ex-vriendin, met wie hij een kind heeft, zou hij hebben gezegd dat hij haar bij de politie zou aangeven als katvanger. Een andere vriendin moest van hem de rekening van haar kind beschikbaar stellen om oplichtingsgeld door te sluizen.

Celstraf en behandeling

De officier van justitie eist drie jaar gevangenisstraf tegen Anass L., waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij zou voor behandeling in een instelling opgenomen moeten worden en daarna onder toezicht van de reclassering moeten komen. Een nog openstaande voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden zou hij nu alsnog moeten uitzitten. Ook bereid het OM een ontnemingsvordering voor om al het geld af te pakken dat hij door oplichting heeft verkregen.
Ondanks zijn hardnekkig ontkenning van alle beschuldigingen, gaf L. wel toe dat hij een behandeling nodig had. De officier van justitie zag dit als een soort bekentenis. Zijn advocaat wees op de problematische jeugd van L. en pleitte voor een veel lagere straf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.