Laatste politieke stemming: Maarsbergen krijgt tunnel onder het spoor

Een visualisatie van de tunnel in Maarsbergen.
Een visualisatie van de tunnel in Maarsbergen. © Visualisatie Provincie Utrecht
MAARSBERGEN - Ten westen van Maarsbergen komt definitief een tunnel onder de spoorwegovergang. Provinciale Staten stemde vanavond over de laatste politieke stap, het inpassingsplan, zodat de schop zo snel mogelijk de grond in kan. Het bestemmingsplan is daarmee helemaal afgerond.
De komende zes weken kunnen inwoners nog bezwaar aantekenen bij de Raad van State. Pas daarna wordt definitief begonnen met de uitvoering. Dat is bijna vijftien jaar nadat de eerste plannen voor de tunnel werden bedacht.

Verkeersprobleem

Vlakbij de spoorwegovergang in Maarsbergen loopt het verkeer in de huidige situatie regelmatig vast, met lange files tot gevolg. Ook wil ProRail meer spoor aanleggen zodat er meer treinen per uur kunnen rijden. Het project kost ruim 50 miljoen euro en maakt al jaren veel tongen los onder de mensen uit het dorp.
De ingreep die de provincie doet in de leefomgeving is namelijk fors en heeft veel directe impact op omwonenden. Iedere keer als 'Maarsbergen' op de agenda stond kwamen er meerdere insprekers naar de vergadering of waren er mensen met spandoeken terug te vinden op de publieke tribune in het provinciehuis.
Op deze plattegrond is te zien hoe Maarsbergen eruit gaat zien.
Op deze plattegrond is te zien hoe Maarsbergen eruit gaat zien. © Plattegrond Provincie Utrecht

Geluidshinder

Gedeputeerde Huib van Essen van ruimtelijke ordening is blij met de uitkomst van vanavond. "Het is een dossier dat de gemoederen heeft bezig gehouden in Maarsbergen de afgelopen jaren."
Om de bewoners nog verder tegemoet te komen wil een meerderheid van Provinciale Staten dat de provincie in gesprek gaat met de toekomstige aannemer voor maatregelen tegen geluidsoverlast. Van Essen zegt daarmee aan de slag te gaan.
"Voor geluidshinder was al best wel veel aandacht, begrijpelijk en terecht", aldus Van Essen. Maar volgens hem is er ook al een miljoen geïnvesteerd in geluidswerende maatregelen. Desalniettemin gaat hij met de toekomstige aannemer aan tafel. "We moeten afwachten wat dat oplevert, maar ik denk dat het een goede suggestie was "
De eerste werkzaamheden in Maarsbergen met leidingen en kabels kunnen de komende twee jaar van start zodra de bezwaarprocedure is afgerond. In 2023 verwacht de provincie echt te kunnen starten met het graven van de tunnel.
Overzicht van de nieuwe verkeerssituatie in Maarsbergen.
Overzicht van de nieuwe verkeerssituatie in Maarsbergen. © Visualisatie Provincie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.