Hij was al even op doorreis, maar de otter heeft zich nu echt gevestigd in Utrecht

© Randy van Domselaar
VINKEVEEN - De otter is na ruim veertig jaar officieel terug in de provincie Utrecht. Vrijwilligers hebben sporen gevonden langs de Veldwetering in de buurt van Vinkeveen en weten na een DNA-analyse zeker dat het om een otter gaat. De nu gevonden sporen zouden laten zien dat de otter zich echt gevestigd heeft in de provincie.
Otters werden al vaker gespot en een enkele keer ook dood aangetroffen in een klem of langs de weg, maar daarmee had de otter zich nog niet definitief gevestigd, zegt otteronderzoeker Hans Blom van de Zoogdiervereniging Nederland. "Je hebt behoorlijk wat otters die gewoon doorlopen. Met de informatie die we nu hebben kunnen we dit wel vaststellen. Het is eigenlijk net als bij de wolf, daarvan kun je ook pas na een langere periode en meerdere sporen zeggen dat hij zich echt in een gebied gevestigd heeft."

Een vrouwtje

De eerste officiële Utrechtse otter is een vrouwtje, dat geen naam heeft, maar wel een nummer, zegt Blom. "Dat is wat onpersoonlijk, maar wel handig voor wetenschappelijk onderzoek." Ze is in ieder geval geboren in Nieuwkoop en is daar verstoten door haar moeder. Volgens Blom is dat de normale gang van zaken: "Otters worden na een jaar verstoten en die gaan daarna gewoon lopen, in de hoop dat ze een geschikt gebied vinden en een partner van de andere sekse. Nu we regelmatig sporen vinden in de polder Groot-Wilnis, kunnen we er ook wel vanuit gaan dat er een mannetje zit. Een vrouwtje gaat daar anders ook niet blijven."
Het zou volgens Blom ook zo maar kunnen dat er al nakomelingen zijn, maar dat kunnen we nu niet met zekerheid zeggen. Wat vaststaat is dat er meerdere sporen zijn gevonden en dat uit otterpoep een volledig DNA-profiel van de eerste echte Utrechtse otter is gemaakt. Het nieuws zorgt volgens de Provincie voor een "jubelstemming" bij natuurkenners als Blom en voorzitter Hans Korthals van de natuur- en milieuvereniging De Groene Venen. "Ik zie de otter als ambassadeur van een goed ecosysteem. Als deze dieren ergens kunnen leven, is het ecosysteem vaak van goede kwaliteit", zegt Korthals tevreden.

Leefgebied

In de jaren zeventig verdween de otter uit de provincie Utrecht. Dat lag onder meer aan de slechte waterkwaliteit en de teruggang in het aantal geschikte leefgebieden. Nu de otter terug is rond Wilnis en Vinkeveen ziet Blom ook meer kansen voor het dier. "De otter is een prachtig en mysterieus dier. Het leeft 's nachts en je zal het niet snel met eigen ogen zien. Met een beetje hulp van de mens is er een goede kans dat de otter zich opnieuw vestigt in bijvoorbeeld De Botshol, waar de otter vroeger ook voorkwam. De natuurontwikkeling in de polder Groot-Wilnis-Vinkeveen, Wilnisse Bovenlanden en Marickenland maken het gebied ook aantrekkelijker voor de otter."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.