Utrechtse studenten bedenken alternatief voor plastic rietje: 'Altijd adtje trekken als je zin hebt'

UTRECHT - Handig, milieuvriendelijker, leuk vormgegeven en alles met een dikke, vette knipoog. Zo zouden Tess en Mariska hun product 'de Rietadtriet' wel willen omschrijven. Afgelopen zomer kwamen ze op het idee, een paar dagen later lagen de eerste prototypes al op tafel. Alles hebben ze zelf uitgezocht én gefabriceerd.
Ondanks die dikke, vette knipoog is het ook serious business. Want een paar maanden later doet hun bedrijfje het razend goed. De rietadtriet is populair, en niet alleen in Utrecht.
Studenten Tess en Mariska pakken hun zelf bedacht 'rietadtriet' in aan de keukentafel.
Het product maken ze helemaal zelf. Van de aluminiumbuis knippen en buigen, tot de sleutelring eraan hangen: alles gebeurt in hun kamer of aan de keukentafel. Vandaag zijn ze druk met het inpakken van orders.
"De meeste bestellingen komen uit studentensteden zoals Utrecht en Leiden, maar het verbaast me ook hoeveel orders we krijgen uit andere delen van Nederland. En we hebben geen idee hoe dat komt", lacht Tess Pasterkamp (21).
Voor studenten of recent afgestudeerden is het een bekend fenomeen: de rietadt. Maar voor wie er niet direct een beeld bij heeft: een rietadt is een variant op de 'normale adt' waarbij je een - veelal - plastic rietje gebruikt om een flesje bier zo snel mogelijk leeg te drinken. Het rietje zorgt voor luchttoevoer om het drinken te vergemakkelijken en versnellen. En de rietadtriet moet precies dát doen, legt Mariska Krijnen (22) uit.
De volgende dag stonden we al in de bouwmarkt.
Tess Pasterkamp
In juli 2021 worden bepaalde vormen van wegwerpplastic in de EU verboden. Denk aan plastic bordjes, bestek en roerstaafjes. Maar dus ook het plastic rietje. En dat zou het einde van een decennia-oude studententraditie betekenen, vreesden Tess en Mariska.
Toen de oud-huisgenoten deze zomer niet zo veel te doen hadden, kwamen ze op het idee van een herbruikbaar rietje voor aan de sleutelbos. "Je hebt hem altijd aan je sleutels. Dus ook al ben je op een dakterras, in het park of aan het zwemmen... je kan gewoon altijd een adtje trekken als je daar zin in hebt."
De rietadtriet in verschillende uitvoeringen.
De rietadtriet in verschillende uitvoeringen. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Als het concept al vlug ontstond, volgden de prototypes zo waar nog sneller. "Diezelfde avond hebben we ideeën bedacht, materialen onderzocht en met onze vaders gebeld - zij hadden er toch iets meer verstand van dan wij. De volgende paar dagen zijn we naar bouwmarkten gegaan en hebben we van alles geprobeerd."
Niet alle uitprobeersels waren even geslaagd, toch lag er al gauw een zeer functioneel eindproduct. "We testen hem natuurlijk ook zelf en hij is goed bevonden."
En dat vonden niet alleen de uitvinders zelf. Het aluminium rietje slaat enorm aan bij voornamelijk studenten door heel Nederland. Inmiddels hebben ze meer dan 2400 orders ontvangen. "Dat is best veel." De twee zijn er dan ook nogal druk mee: "elke dag zo'n twee uur", en dat allemaal naast de studie.
Tess en Mariska maken alles zelf aan de keukentafel.
Tess en Mariska maken alles zelf aan de keukentafel. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
In de berichten die ze van klanten ontvangen, merken ze dat niet iedereen verwacht dat er twee jonge vrouwen achter zo'n bedrijfje zitten. "We worden in mails vaak aangesproken met 'jo gasten'", zegt Tess. Erg vinden ze dat niet, ergens snappen ze het zelfs wel: "alle andere bedrijven die iets van drankgadgets verkopen zijn naar ons weten van mannen."
Dat houdt Tess en Mariska in ieder geval niet tegen. Sterker nog: ze hebben grootste plannen voor de toekomst. Met de rietadtriet gaan ze voorlopig nog even door, "totdat we geen orders meer krijgen". Ondertussen zijn ze al bezig met het ontwikkelen van nieuwe concepten. "Het valt te combineren, het is een leuk zakcentje, we kunnen veel tijd samen doorbrengen... Waarom zouden we stoppen?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.