Chanoeka in coronatijd: 'Juist in de duisternis glimt het licht des te meer'

© Familie Heintz
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - Het joodse Chanoekafeest gaat vanmiddag in Utrecht via webcams van start. Vanuit de achtertuin van rabbijn Aryeh Leib Heintz wordt verbinding gelegd met onder meer de burgemeester van Utrecht in het stadhuis, de ambassadeur van Israel in Nederland, een imam en het aartsbisdom Utrecht. De coronatijd geeft het achtdaagse lichtjesfeest volgens de joodse gemeenschap extra betekenis.
"We kunnen niet samen feestvieren, elkaar niet vasthouden, niet met elkaar dansen", zegt rebbetzin Bracha Heintz, echtgenoot van de rabbijn in Utrecht. "Maar juist nu we het virtueel doen, kunnen nog meer mensen meedoen. We draaien het om en maken het groter en mooier. Dat is het hele idee van Chanoeka."

Kandelaar

Met Chanoeka wordt jaarlijks herdacht dat meer dan tweeduizend jaar geleden het Joodse volk in opstand kwam tegen een Syrische koning die hun manier van leven niet toeliet. "Toen ze hun godsdienstvrijheid verkregen staken ze in de tempel in Jeruzalem een kandelaar aan", legt Bracha Heintz uit.
"Ze hadden maar een beetje olie, genoeg voor een dag. Op een wonderbaarlijke manier heeft dat kleine beetje olie acht dagen gebrand. Tegenwoordig herdenken we de vrijheid van alle volkeren, waarbij iedereen zijn godsdienst kan belijden en alles kan doen zolang hij de vrijheid van een ander niet stoort."

Vrijheid

De traditie wil dat joodse gelovigen acht dagen lang een kaarsje aansteken, elke dag eentje meer tot in de kandelaar acht kaarsen branden. Het licht van Chanoeka is het symbool van de vrijheid van mensen, zegt ook rabbijn Heintz. "Het is een belangrijk feest. Mijn vader leerde me dat het het feest is van licht in de duisternis. Joden werden onderdrukt en konden hun religie niet in vrijheid beleven."
"Licht vertegenwoordigt lieve daden, goede daden", zegt Bracha Heintz. "Een pakketje brengen, een telefoontje plegen, leuke dingen voor elkaar doen. Juist in de duisternis, want dan glimt het licht des te meer. Als je overdag een lucifer aansteekt zie je het licht niet, maar in een donkere kamer krijg je enorm veel licht."

Pakketten

Vanuit het huis van de rabbijn en zijn vrouw zijn de afgelopen dagen 150 pakketten verspreid om joodse gelovigen te helpen Chanoeka thuis te vieren. In de tasjes zaten onder meer een kandelaar, een traditioneel tolletje, een mondkapje met opdruk, chocola en typische lekkernijen als soefganiot - een soort donut met jam - en latkes - in olie gebakken aardappelkoekjes.
De inhoud van de chanoekapakketten.
De inhoud van de chanoekapakketten. © Familie Heintz
Ook voor David Kalkman, een van de vijfentwintig vrijwillige pakketbezorgers, blijft ondanks de coronamaatregelen voorop staan dat Chanoeka het feest van het licht is. "Het licht dat je probeert te verspreiden, niet alleen voor de joodse gemeenschap maar voor iedereen hier in Utrecht. Samen, licht, verbintenis zijn de trefwoorden. De dingen die tegenstaan proberen we te overwinnen en het feest van het licht helpt daarin mee."
De virtuele viering van het Chanoekafeest in Utrecht begint vanmiddag om 17.00 uur. De uitzending is online te volgen via de website chanoeka.info en via YouTube.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.