RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ouderen ontmoeten elkaar bij de Galecopperband: 'Het gaat erom dat je er bent'


NIEUWEGEIN/NIEUWEGEIN - De Galecopperband, een wekelijkse bijeenkomst voor senioren in Nieuwegein, is van groot belang voor de ouderen. Afgelopen weken konden de deelnemers weer samenkomen. Ook met de huidige corona-maatregelen blijven de bijeenkomsten doorgaan.

Het is al twee keer voorgekomen dat de bijeenkomsten werden afgelast door corona. Afgelopen weken mocht de helft van de groep weer samenkomen, en dat was dus ook nog zo vorige week donderdag. We spreken een van de deelnemers van het eerste uur, Marina van der Plaats, ze is blij dat ze weer bij de club is: "Het is heerlijk, in eerste instantie zit je alleen maar met elkaar te kletsen. Haha, het is gewoon zo. Je hebt elkaar zo een tijd niet gezien. Het is erg leuk dat je elkaar weer kan zien. Toen het half oktober weer even niet mocht 'Gadverdarrie gaat het weer dicht."

In corona-tijd is de Galecopperband nog belangrijker voor ouderen


De ouderen komen elke week bij elkaar, doen iets creatiefs of koken samen. Ook is er elke week een kleine quiz. De organisatie van de middag ligt in handen van de Nieuwegeinse Wil Hack. Hack: "We doen het omdat we zo veel mensen met elkaar willen verbinden. Soms weten mensen niet eens dat ze bij elkaar in de flat wonen." In 2018 kwam ze op het idee om het initiatief te starten: "Ik hoorde dat heel veel mensen eenzaam waren, door heel Nederland eigenlijk. En dat ouderen zaten te verpieteren achter de geraniums. Daar moest ik iets mee."

De middagen zijn dus vooral om de mensen elkaar te laten ontmoeten. Wil: "Als je geen zin hebt om te knutselen of mee te doen aan de activiteit, neem dan je eigen breiwerk mee. Dat is ook goed."

Lockdown
Net als in de afgelopen weken mocht tijdens de lockdown in het voorjaar de bijeenkomsten op donderdagmiddag niet doorgaan. Anderhalve maand konden de ouderen niet samenkomen. Maar Wil liet de ouderen niet los: "We hebben gezegd 'hier is ons telefoonnummer, jullie kunnen ons altijd bellen. Je kan altijd bij ons terecht.' We hebben kleine cadeautjes bij de mensen gebracht, om te kijken hoe het met de mensen was."

Als de middagen met een nieuwe lockdown weer worden afgelast zal Wil ervoor zorgen dat de deelnemers de knutselspullen thuisgestuurd krijgen. Nu blijkt dat het buurthuis voor kwetsbare ouderen wel open mag blijven zal ze de middagen blijven organiseren. Wil: "Al is het maar één ouder die wil komen, dan ga ik gewoon open."

Marina van der Plaats vindt het fijn dat Wil zo voor de ouderen zorgt: "Wil houdt met alle mensen contact. Ze zorgt dat we leuke dingen krijgen. Een leuke kaart met een leuke tekst. Een paaskaartje, net de tijd van het jaar." Ook als iemand niet kan komen vanwege de gezondheid dan regelt Wil iets: "Dan gaat ze langs en dan brengt ze de spullen dat je thuis kan knutselen. Ik vind het altijd heel plezierig dat ze zo aan ons denkt", vertelt Mevrouw van der Plaats.

 De groep is in tweeën gedeeld. De ene helft komt de ene week, de andere week de andere helft De groep is in tweeën gedeeld. De ene helft komt de ene week, de andere week de andere helft | Foto: RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Samenzijn
Het is voor Wil en de deelnemers van groot belang dat ze samen kunnen komen. Wil: "Dit is heel belangrijk. Ik ging in mei mensen weer bellen of ze wel weer wilden beginnen met de club. Alle leden zijn natuurlijk op hoge leeftijd en zijn kwetsbaar. Maar op één iemand na, zei iedereen 'Hoera! We kunnen weer beginnen!' En ze zeiden ook 'ookal regent het, waait het, ligt er sneeuw. Dan nog komen we.' Omdat ze het zo belangrijk vinden om contact met elkaar te hebben." Ook de oudste deelneemster van de club van 92 jaar oud reageerde enthousiast op de doorstart, Wil: Toen ik haar belde dat we weer gingen beginnen zei ze: 'ow ik ben zo blij!"

Deelneemster Van der Plaats heeft de bijeenkomsten tijdens de lockdown ook zeker gemist: "Zeker als je ouder wordt heb je meer behoefte aan contact, want familie komt er niet zo vaak." Haar familie woont wat verder weg en zeker in corona-tijd is het bezoek daardoor minder geworden. Daarom is ze blij met de club in de buurt: "Dit is een sociaal gebeuren wat heel prettig is."

 De Galecopperband bestaat sinds 2018 De Galecopperband bestaat sinds 2018 |

Maatregelen
Ook al mocht de club afgelopen weken weer even samenkomen, er zijn altijd nog maatregelen die het niet als vanouds maken. De tafeltjes van de deelnemers staan op 1,5 meter afstand, mondkapjes moeten gedragen worden als je niet zit. Ook is de club niet compleet. De ene helft van de ouderen komt de ene week, en de andere week de andere helft. Ook mag er niet meer samen gekookt worden vanwege de corona-maatregelen. Marina hoopt dat het snel weer als vanouds is: "We kookten ook met elkaar, we maakte bijvoorbeeld een high tea en iedereen werd aan het snijden gezet. Maar dat mag nu niet. Je mag helemaal niks, dat is wel jammer. Dat vind iedereen ook erg leuk als afwisseling voor het knutselen. Het is echt een hele leuke club", vertelt ze enthousiast.

Wil hoopt dat begin volgend jaar er ook weer meer mogelijk is. Maar voor nu is ze heel blij dat de mensen in ieder geval weer even mochten komen: "Het is heel belangrijk dat mensen er even uit zijn. Al is het maar twee uur per week." Ze wacht nu nog af wat de mogelijkheden zijn voor deze week.

Naast deze groep van in totaal 19 deelnemers gaat Wil kijken of het haar lukt om ook op andere plekken in Nieuwegein zo'n club voor ouderen op te zetten. Maar dat plan staat nog in de kinderschoenen.


Wat kunnen Utrechters voor elkaar betekenen in de coronacrisis? Met de actie Samen voor elkaar! besteedt RTV Utrecht aandacht aan initiatieven, acties en oplossingen voor alledaagse problemen die het gevolg zijn van de coronacrisis. Kijk hier voor die mooie verhalen.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -