Instabiele kademuur in Amersfoort wordt vervroegd vervangen

© Google Streetview
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort zet een gebied bij de kademuur langs de Grote Koppel af. De kademuur naast de brug 't Sasje blijkt instabiel en wordt helemaal vervangen.
Er komt een hek van de fiets- en voetgangersbrug tot bij de trappen naar de botenverhuur. Het duurt tot 2022 of 2023 voordat de aanpak van de kademuur tot aan de toerit van de spoortunnel is afgerond.
De kademuur zou toch al worden vervangen in 2025, maar het moet eerder. Bij een duikinspectie in 2015 bleek al dat het metselwerk over de vloer aan het verschuiven is. Uit metingen is nu gebleken dat de muur sindsdien drie centimeter verschoven is.

Utrechtse toestanden

Wethouder Kees Kraanen wil wat hij noemt ''Utrechtse of Amsterdamse toestanden'', waarbij de muur uiteindelijk instort, voorkomen: ''Dat dreigt nu nog niet, maar ik wil geen enkele risico nemen. Als iets eenmaal gaat glijden kan het ineens snel gaan'', zegt hij. ''Met inwoners en wandelaars daar, dan wil je niet meemaken dat de muur instort.''
De kademuur dateert uit de negentiende eeuw en is gebouwd toen er een vaste spoorbrug kwam over de Eem. De loskaden tussen het spoor en de Koppelpoort waren voor vrachtschepen niet langer bereikbaar, waardoor er nieuwe loskaden moesten komen vóór de spoorbrug.
Het is een traditionele constructie: op houten palen zijn houten kespen aangebracht en daarop is een muur gemetseld. In 2005 is de muur aan de bovenzijde afgewerkt met granieten dekelementen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.