Nienke (27) leert Nederlands aan Syrische Tala (11): 'Ze voelt als familie'

UTRECHT - Nederlands leren is niet makkelijk als je een nieuwkomer bent. Vrijwilliger Nienke (27) is taalmentor voor deze mensen. "Ik wil graag mijn steentje bijdragen."
Schrijf je 'wordt' hier met een d of d-t? Is 'buren' met één u of twee u's? En dan die lastige g-klank. De Nederlandse taal is een van de moeilijkste om te leren, vertelt taalmentor Nienke. "Ik ben blij dat ik het zelf niet hoef te doen", lacht ze. "Maar ik kan wel mensen helpen!"
Nederlands leren is niet makkelijk als je een nieuwkomer bent. Nienke (27) helpt daar een handje bij. Ze is taalmentor voor de Syrische Tala (11).

Onderdeel van de samenleving

Vrijwilligersorganisatie Taal Doet Meer zorgt er met meer dan duizend vrijwilligers per jaar voor dat anderstalige Utrechters kunnen meedoen aan de samenleving. Nienke werkt er nu twee maanden vrijwillig als taalmentor: "Het leek me leuk om mijn steentje bij te dragen aan de integratie van nieuwkomers", vertelt ze.
In de online serie 'Je bent jong en je helpt wat' volgt RTV Utrecht jonge vrijwilligers die in hun drukke leven tijd maken om anderen te helpen. Het werk is niet altijd makkelijk, maar Utrecht kan op hen bouwen. Deze week deel 4: Nienke (27) geeft taalles aan de Syrische Tala.
Nienke heeft al aardig wat 'inburger-ervaring'. In het dagelijks leven is ze projectleider Inburgering bij de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). "Ik zie taal echt als een middel om onderdeel te worden van de samenleving", zegt ze. "Het is belangrijk om jezelf te uiten en voor jezelf op te komen."
Nienke helpt Tala al spelenderwijs met het leren van woorden.
Nienke helpt Tala al spelenderwijs met het leren van woorden. © RTV Utrecht

Uitdaging

Een keer per week geeft Nienke taalles aan de Syrische Tala (11). Toen ze vijf jaar oud was, kwam ze met haar gezin naar Nederland. Ze spreekt al een aardig woordje Nederlands, maar wil nog beter worden. "Vooral in spelling, dat is soms moeilijk", vertelt ze.
Tala heeft ambitieuze doelen: ze wil dit jaar driehonderd woorden leren. "Eerst waren het er honderd, maar dat was uiteindelijk niet genoeg voor Tala", vertelt Nienke. "Ik wil mezelf uitdagen!", antwoordt Tala wijs.

Woordenschatkist

Nienke helpt Tala spelenderwijs met het leren van woorden. Ze doen galgje, spelletjes met de dobbelsteen en favoriet is hun zelfgemaakte 'Woordenschatkist': "Daarin zitten briefjes met allerlei woorden. Die moeten we dan omschrijven, uitbeelden of tekenen. Zo raden we het woord en leren we er elke keer wat bij."
Nienke hoopt dat de taallessen Tala een goede basis kunnen geven. "Niet alleen op school, maar straks ook in het werkende leven."
Tala is niet de enige die haar taalkennis bijspijkert. Nienke heeft ook wat Syrisch-Arabische woorden geleerd van haar jonge leerling. "????? (marhabaan) betekent 'hallo' en... wat was dag ook alweer?" "????? (wadaeaan)!", roept Tala.
Tala: "Juf Nienke is nu onderdeel van ons gezin."
Tala: "Juf Nienke is nu onderdeel van ons gezin." © RTV Utrecht

Bijzondere band

En zo heeft de taal ook Nienke en Tala verbonden. Nienke: "We kunnen heel veel met elkaar lachen. Tala heeft me ook een rondleiding door haar buurt gegeven en ik word met open armen ontvangen door haar familie."
Is zo'n bijzondere band in woorden uit te drukken? Tala heeft ze gevonden: "Nienke is een superleuke juffrouw. Ze is onderdeel van ons, van ons gezin. Het is fijn om met haar te zijn."
Wat kunnen Utrechters voor elkaar betekenen in een tijd dat we op veilige afstand moeten blijven? Met de actie Samen voor elkaar! wil RTV Utrecht de komende maanden aandacht besteden aan initiatieven, acties en oplossingen voor alledaagse problemen die het gevolg zijn van de coronacrisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.