Gemeente: lekken in aardgasnetwerk Utrecht leiden niet tot gezondheidsrisico

© Pixabay
UTRECHT - Utrechters hebben geen enkel risico gelopen bij een groot aantal gaslekken die recent door de onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn opgespoord. Dat zegt wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) in antwoord op vragen van D66 in de gemeenteraad.
Dat een deel van de gasleidingen van Stedin broos zijn is al langer bekend. Het gas dat daardoor weglekt is echter in zulke kleine hoeveelheden, dat er geen kans op explosies bestaat.
In 2019 maakten Stedin en de gemeente bekend dat er een substantieel deel van de oude gasleidingen in de stad broos is. Dat wil zeggen dat er aardgas weglekt. Tegelijkertijd zijn er plannen gemaakt om de broze leidingen te vervangen. Eerder deze week onthulde DUIC dat er tientallen lekken zijn in het netwerk.
Wethouder Diepeveen benadrukte dat de wetenschappers met uiterst gevoelige meetapparatuur op pad zijn gegaan. De apparatuur meet lage waardes, die volgens de wethouder onder de signaalwaarde van Stedin ligt. De kans op ongelukken is daardoor nihil. "Het gaat om heel lage concentraties gas. Er is geen sprake geweest van een verhoogd risico", zegt de wethouder.
Opvallend is dat Diepeveen het bericht over het onderzoek van de universiteit uit de media heeft moeten vernemen. De onderzoekers hebben hun bevindingen dus niet met de gemeente gedeeld, maar eerst de publiciteit gezocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.