Fietsen met telefoon in de hand wordt niet gedoogd in Lunetten, ondanks aanrander

© RTV Utrecht / Marloes Sollie
UTRECHT - De gemeente Utrecht is niet bereid zich sterk te maken voor een gedoogbeleid in Lunetten als het gaat om fietsen met een telefoon in de hand. De partij Student & Starter had daarom gevraagd met het oog op de vele vrouwen die daar de afgelopen tijd zijn lastiggevallen.
Vrouwen voelen zich vaak veiliger als ze met een telefoon aan het oor fietsen. Als ze in gesprek zijn, zal dat een aanvaller kunnen afschrikken, is de gedachte. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) zegt het gedrag te snappen. Ze is bereid om de suggestie van een gedoogbeleid onder de aandacht te willen brengen van de politie, maar verder dan dat wil ze niet gaan.
Fractiemedewerker Myrthe van Mil van Student & Starter vertelde dat haar partij signalen heeft gekregen dat de politie bekeuringen uitschrijft op de Houtenseweg aan vrouwen met een telefoon in de hand. Van Mil: "De politie heeft aangeraden om niet alleen te fietsen, maar samen. Echter niet iedereen kan altijd een fietsbuddy regelen." Volgens Van Hooijdonk is het aan de politie zelf om te bepalen of ze bekeuren of niet.

Oortjes

Bülent Isik (PvdA) snapt de reactie van Van Hooijdonk niet. Hij riep de wethouder op om een stapje meer te zetten. Die gaf opnieuw niet thuis en zei dat de politie zijn eigen afwegingen maakt. Van Hooijdonk: "Ik ga daar niet over." De wethouder vindt dat het indoen van oortjes een redelijk alternatief is.
Van Hooijdonk zei tijdens de vergadering daarnaast dat er sinds 26 september geen meldingen meer zijn van vrouwen die zijn lastiggevallen in Lunetten. Daarnaast zijn er bij de politie inmiddels tweehonderd tips binnengekomen. Ze blijft bij het advies om als vrouw niet alleen te lopen of te fietsen in het gebied.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.