Leusden geeft groen licht voor exploitatie kampeerterrein Doornseweg

© RTV Utrecht
LEUSDEN - De gemeenteraad van Leusden heeft donderdagavond groen licht gegeven om de exploitatie van het voormalige kampeerterrein aan de Doornseweg nieuw leven in te blazen. Daarmee lijken de beoogde uitbaters uit Driebergen door te kunnen gaan met de voorbereidingen om het terrein om te toveren tot duurzame camping.
De gemeenteraad stemde vandaag over het verzenden van een brief aan de omwonenden van de Doornseweg, waarin het verzoek tot wijzigen van het bestemmingsplan wordt afgewezen. De omwonenden eisten eerder middels een brief dat de aanduiding 'camping toegestaan' van de bestemmingsplankaart werd gehaald.
Volgens hen dwingt een regel in de toelichting op het bestemmingsplan de gemeente daartoe nadat Stichting Vakantiefaciliteiten Militairen (VAFAMIL) hun camping jaren geleden verliet: "Gezien de landschaps- en natuurwaarden van het betreffende gebied en omgeving, wordt bij vertrek van deze camping voor een specifieke doelgroep, via wijziging de aanduiding van de plankaart gehaald." Echter, het college stelt dat het zijn wijzigingsbevoegdheid verloor nadat de beheersverordening het bestemmingsplan in 2013 verving.
Maartje van der Weide en Jan Hoogstraten uit Driebergen willen de camping eind maart 2021 openen
Maartje van der Weide en Jan Hoogstraten uit Driebergen willen de camping eind maart 2021 openen © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Juridisch geschil niet ondenkbaar

Een amendement van Jan Mülder (D66) en de SP-fractie dat het college kon dwingen een raadsvoorstel te maken om de bestemming alsnog te wijzigen en de betrokken partijen aan te moedigen naar een andere locatie voor de camping te laten kijken, haalde het donderdagavond ook niet. Saillant detail: ook Ank van Woerdekom van D66 keerde zich tegen het amendement, omdat zij zich lange tijd inspande voor een diplomatieke oplossing tussen partijen waarbij ze het verdwijnen van de camping niet per se nodig achtte.
Dat de gemeente zich nu uitgesproken heeft over de langslepende kwestie, betekent niet dat die nu beslecht is. Wethouder Patrick Kiel sprak vanavond en in de afgelopen weken meerdere malen de verwachting uit dat een juridisch geschil niet ondenkbaar is nu het besluit negatief uitpakt voor de buurtbewoners die tegen de exploitatie van een camping zijn.
De uitgebreide correspondentie van de afgelopen tijd tussen gemeente, terreineigenaar Landgoed Den Treek-Henschoten en omwonenden was omgeven door documenten waarin de rechtsgeldigheid van bestemmingsplan en beheersvordening werd bediscussieerd. De uitbaters zeiden eerder eind maart open te willen; een planning die de wethouder destijds 'voorbarig' noemde.
Dit dossier wordt samen met Daan Bleuel van de Leusder Krant gevolgd.
Jack Brandsen is directe buur van het kampeerterrein en fel tegen de komst van de camping
Jack Brandsen is directe buur van het kampeerterrein en fel tegen de komst van de camping © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.