Boeren blokkeren distributiecentrum Jumbo in Woerden urenlang

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
WOERDEN - Boeren hebben vanmorgen het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Woerden urenlang geblokkeerd. Twintig actievoerders hielden met tien trekkers de in- en uitgangen dicht, zodat de vrachtwagens er niet door konden. Rond 9.30 uur werd de weg weer vrijgegeven. De boeren gaan met Jumbo in gesprek.
Radio M Utrecht bij het boerenprotest in Woerden
Actievoerder Koos Cromwijk lichtte op Radio M Utrecht toe dat de boeren er staan omdat er een deadline is verstreken. Gisteren werd een akkoord verwacht voor het coöperatiekeurmerk 'Farmers Friendly'. De boeren hopen met deze actie bij Jumbo door te dringen.
Na elf maanden praten is er volgens Cromwijk nog geen zicht op betere marges voor de boeren. Koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel kon gisteren nog niet aangeven of ze instemt met het keurmerk, waarvoor supermarkten drie procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie.
Op social media zouden bestuursleden van actiegroep Farmers Defence Force "dreigende taal" taal hebben geuit naar leden van CBL, terwijl op de site van de actiegroep distributiecentra en supermarkten zijn aangewezen voor blokkadeacties. Eerder blokkeerden boze boeren ook al distributiecentra van supermarkten en de toegang tot het CBL-kantoor in Leidschendam. Supermarkten zijn boos over de verharde toon.
Boerenprotest bij distributiecentrum Jumbo in Woerden, trekkers blokkeren ingang.
Boerenprotest bij distributiecentrum Jumbo in Woerden, trekkers blokkeren ingang. © Egberts Media
Overig verkeer kon wel het terrein in Woerden op en af. De politie heeft bemiddeld om te zorgen dat de onaangekondigde demonstratie zonder problemen zou verlopen. Een vrachtwagenchauffeur toonde begrip voor de actie. "Logisch, iedereen moet voor zijn eigen belang opkomen", zei hij tegen verslaggever Robert Jan Booij.
Farmers Defence Force is ook niet te spreken over het akkoord dat het kabinet gisteren sloot met oppositiepartijen SP, 50PLUS en SGP over de stikstofwet. Volgens FDF gaat die wet voor de agrarische sector meer problemen en procedures veroorzaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.