'Kwart van de jonge artsen denkt over afbreken van studie'

© Pixabay
UTRECHT - Een op de vier jonge arts-assistenten in opleiding tot specialist overweegt te stoppen met zijn opleiding. Dat komt vooral vanwege de hoge werkdruk en structureel overwerken zonder compensatie, blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging De Jonge Specialist in Utrecht.
Waar in het vorige onderzoek uit 2018 naar voren kwam dat één op de vijf aios en anios (ook een arts, maar niet in opleiding tot specialist) burn-outklachten ervaarde, is dat nu afgenomen tot onder het landelijke gemiddelde. Desondanks overweegt een kwart van de jonge artsen te stoppen met de opleiding, veelal vanwege de arbeidsomstandigheden. Zo werkt 81 procent van hen gemiddeld acht uur per week over, zonder dat daar in veel gevallen compensatie in tijd of geld tegenover staat.

Gehaast werken, zelden pauze

Bovendien hebben jonge artsen het gevoel dat ze gehaast moeten werken en zelden pauze kunnen houden. Als een collega langdurig uitvalt, wordt slechts in 29 procent van de gevallen een vervanger geregeld. Ook ervaren a(n)ios de begeleiding bij patiëntenzorg als onvoldoende.
De supervisor komt in 61 procent van de gevallen niet standaard als om een mede-beoordeling van een patiënt wordt gevraagd. Eén op de tien deelnemers aan het onderzoek voelt zich niet gesteund door de supervisor tijdens discussies over beleid. Ook voelen ze zich vaak niet gestimuleerd om deel te nemen aan deze discussies.

Kwaliteit en veiligheid

Deze zaken zijn kwalijk, aldus De Jonge Specialist, omdat ze een schadelijk effect kunnen hebben op de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. "Een a(n)ios moet te allen tijde kunnen rekenen op supervisie als hij/zij aangeeft zich niet bekwaam te voelen de patiëntenzorg alleen te leveren", schrijft de belangenorganisatie.
Tijdens de eerste coronagolf bleek het overigens ook anders te kunnen. Er was een goede bezetting op de werkvloer, er werd veel persoonlijke begeleiding aangeboden en er was goede supervisie, aldus de De Jonge Specialist. "Opvallend is dan ook dat er bij de inzet van a(n)ios bij Covid-19-zorg minder werkdruk werd ervaren."
Aan het onderzoek van de beroepsvereniging dit najaar namen 1419 jonge artsen deel. Het gaat hierbij om jonge artsen al dan niet in opleiding tot medisch specialist, ziekenhuisapotheker, spoedeisende hulparts, klinisch chemicus en klinisch fysicus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.