Paars dragen om tolerantie LHBTQ+-leerlingen te vergroten: 'Belangrijk om support te showen'

VEENENDAAL - Op Paarse vrijdag wordt er op scholen in Nederland aandacht gevraagd voor LHBTQ+-leerlingen. Dat doen zogeheten GSA's, Gender & Sexuality Alliances, sinds 2009 elk jaar in december. Justin Hermsen is de voorzitter van de alliantie op het Rembrandtcollege in Veenendaal en zit in de zesde klas van het VWO. Hij heeft samen met andere leerlingen een programma opgesteld voor vandaag.
Zo worden er twee documentaires uitgezonden, worden er paarse mondkapjes en regenboogschmink uitgedeeld en is er een taartenwedstrijd voor brug- en tweede klassen. Er wordt groots uitgepakt, maar dat is ook nodig, zegt Justin. "Ik zit op de meest progressieve school van Veenendaal, maar er is nog steeds een fobie richting mij. Gisteren hingen wij paarse vlaggetjes op en knipten mensen ze door. Iemand riep: 'Gadverdamme die homo's op Paarse vrijdag'. Dat gebeurt ook op deze school en dat is voor mij tekenend voor de situatie en hoeveel wij nog te halen hebben."
Tekst gaat verder onder de video.
Leerlingen vertellen waarom ze meedoen aan Paarse vrijdag.
Ook op het Oosterlicht College in Nieuwegein wordt aandacht geschonken aan Paarse vrijdag. Lisa van Barneveld zit er op school en draagt een paars jasje om haar steun te betuigen. "Ik vind het belangrijk om mijn support te showen en te laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn bij mij." Een docente heeft een paars sjaaltje om en laat weten dat ze het belangrijk vindt dat iedereen zich veilig voelt op de school in Nieuwegein. De conciërges hebben een paarse trui aangetrokken en gaan voor de gelegenheid vrolijk op de foto. Lisa nam vanochtend paarse nagellak mee naar school om, bij wie dat wilde, de nagels te lakken.

Overgewaaid fenomeen

Paarse vrijdag wordt op scholen georganiseerd door de GSA's. Dat is een concept dat is overgewaaid uit Amerika en is opgepakt door COC Nederland. Het gaat om groepjes leerlingen binnen een school die voor de waarden en rechten van de LHBTQ+-leerlingen staan, en dus ook Paarse vrijdag organiseren. De GSA's zijn in Nederland eerst opgestart op middelbare scholen om tolerantie onder jongeren te verhogen. Ondertussen is het fenomeen ook overgewaaid naar mbo's en het hoger onderwijs. Zo heeft de Hogeschool Utrecht sinds dit jaar een GSA en zijn verschillende mbo's er ook mee bezig.
Je hoeft mij niet te accepteren, maar wel respecteren
Justin Hermsen
Op het Rembrandtcollege wordt vandaag voor de zesde keer Paarse vrijdag georganiseerd. "Er begint een normverandering in te treden", zegt Justin Hermsen. "Er zijn leerlingen die elk jaar weer uitkijken naar deze dag. In onze GSA zitten vier jongens die make-up dragen en dat begint steeds normaler te worden. Het is fijn om te zien dat wat je doet, impact heeft."
"Mensen hoeven mij niet te accepteren, maar wel respecteren", zegt Hermsen. "Als je mij ziet en mij een naar homo'tje vindt, dan heb ik daar geen problemen mee. Maar ik hoef je mening verder niet te weten. Ik heb er nooit om gevraagd, je hoeft dat niet te uitten. Je moet mij alleen respecteren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.