Van moord verdachte weduwe van Mike Goedhart uit Cothen op vrije voeten

© Koen Laureij
COTHEN/SOESTERBERG - De weduwe van Mike Goedhart uit Cothen, die wordt verdacht van moord op haar man, mag het proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag besloten tijdens een voorbereidende zitting in de zaak.
De rechtbank heeft nog steeds voldoende redenen om de 50-jarige Trui R. te verdenken van betrokkenheid bij het doodschieten van Mike Goedhart, maar houdt rekening met haar persoonlijke belang. Trui vreest dat ze haar woonwagen kwijtraakt als ze vast blijft zitten en wil voor haar 12-jarige zoon zorgen, die getraumatiseerd is door de moord op zijn vader.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Trui samen met haar 20-jarige dochter Grietje en Grietjes evenoude vriend Mark H. de moord georganiseerd en uitgevoerd. Mark H. schoot Mike Goedhart op 26 maart van dit jaar vlakbij zijn woonwagen dood, toen hij 's ochtends op weg ging naar zijn werk. Ze zouden samen de plannen hebben gemaakt en Grietje zou het vuurwapen hebben geregeld.

Geluidsopnames bewerkt?

In de rechtbank bleef Trui vandaag volhouden dat zij niets met de moord op haar man te maken heeft. Opnames van gesprekken waaruit zou blijken dat zij samen met haar dochter en schoonzoon had afgesproken om Mike dood te schieten, zouden zijn gemanipuleerd. Ook zou zij destijds onder invloed van medicijnen zijn geweest. Trui zegt dat zij zich van de gesprekken met Grietje en een vrouwelijk familielid (die de gesprekken opnam en naar buiten bracht) niets kan herinneren.
Volgens haar advocaat Peters bevond Trui zich op het moment dat Mike werd doodgeschoten op een plek in de woonwagen waar zij ook geraakt had kunnen worden. Als ze van de moordplannen had geweten, was zij ergens anders naartoe gegaan, is de redenatie. De verdediging houdt dan ook vol dat zij pas na de moord op de hoogte werd gebracht van wat er was gebeurd.

Moordplan besproken

Volgens de officier van justitie blijkt uit onderzoek door deskundigen van het NFI dat de audio-opnames niet zijn bewerkt. Om de verdenkeningen tegen Trui te verduidelijken citeerde hij er stukken uit. Trui zegt dat Mark H. "stom heeft gedaan." Haar gesprekspartner vraagt daarna: "Wat jullie hebben afgesproken?" En Trui antwoordt vervolgens: "Hij zou terugrijden richting Doorn en daarna zou hij haar een appje sturen: 'Ik ben thuis' en daarna zouden wij pas de politie bellen."
Ook een buurvrouw van Trui zou een belastende verklaring hebben afgelegd. Het zoontje van Trui zou haar hebben verteld dat "mama en zijn zus zouden hebben gezegd dat papa dood zou gaan." Dochter Grietje ontkent dit verhaal. Politiemensen die zijn gespecialiseerd in het verhoor van kinderen hebben uitgebreid met Trui's zoon gesproken. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak zal dit zeker aan de orde komen.
Het proces over de Cothense moord gaat over drie maanden verder. In de tussentijd zullen nog een aantal getuigen worden gehoord over de moord op Mike Goedhart. Op 1, 2 en 5 maart wordt de zaak door de Utrechtse rechtbank inhoudelijk behandeld. Dan zullen ook dochter Grietje en Mark H. terechtstaan. Zij zitten nog vast en kwamen vandaag niet naar de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.