RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Grootste kerstboom schittert weer: 'Licht in de duisternis, een gevoel van thuiskomen'


IJSSELSTEIN - Het was een gezellig moment van saamhorigheid in barre tijden: voor de 22e keer ging vanmiddag de grootste kerstboom van Nederland aan (en misschien wel van de wereld). Vanwege corona waren er dit jaar geen festiviteiten, maar RTV Utrecht zond het ontsteken van de lichtjes live uit tijdens de speciale uitzending: Schijn een lichtje op mij. Terugkijken kan hieronder.Maar liefst 120 lampen hangen er in de Gerbrandytoren, de bekende televisiezendmast in IJsselstein. De grootste boom is een begrip, een lichtbaken dat tot ver in de omgeving te zien is. "Kerst begint niet eerder dan dat de lampjes branden in IJsselstein", vertelde burgemeester Patrick van Domburg in de uitzending, waarin ook verschillende inwoners van de provincie Utrecht en Bekende Nederlanders aan het woord kwamen. "Ik vind hem fantastisch", sprak Tineke Schouten. "Het kan niet groot genoeg. Al die lichtjes! We moeten zoveel mogelijk licht hebben in de duisternis."

Als je over de A2 rijdt en je ziet de lampjes, dan weet je: ik ben bijna thuis, bijna in mijn stadsie"
Joris Linssen

"Ik geniet altijd wel van de lichtjes. Een beetje licht op aarde kan nu geen kwaad. Vooral groot licht kan geen kwaad", aldus Henk Westbroek. En ook de Utrechtse tv-presentator en zanger Joris Linssen is fan. "Als je over de A2 rijdt en je ziet de lampjes, dan weet je: ik ben bijna thuis, bijna in mijn stadsie. Gelukkig gaat dit nog wél door in 2020." En zo denken veel inwoners van de provincie Utrecht erover. "Nu is het echt Kerst. Zonder grootste kerstboom is het geen Kerst", klinkt het opvallend vaak.


Voor sommige mensen, zoals Marja Steensma, is het ook een belangrijk symbool geworden. "De grootste kerstboom doet me altijd denken aan de tijd dat mijn vader in het Antonius Ziekenhuis lag. Op de bovenste verdieping gingen we kijken naar de lichtjes die toen voor het eerst aan waren. Mijn vader overleed uiteindelijk één dag na Kerst."

Grootste kerstboom geeft gevoel van thuiskomen"
Piloot Jan-Willem Buitink

De kerstboom is niet alleen vanaf de weg goed zichtbaar; ook piloten krijgen een warm gevoel als ze de lichtjes weer zien branden. Vanuit de lucht is de kerstboom één van de eerste dingen die je ziet wanneer je weer op huis aan vliegt. "Als het een mooie heldere dag is, kan je de hem heel goed zien. En dat geeft een echt gevoel van thuiskomen", vertelt piloot Jan-Willem Buitink.

Grootste kerstboom ter wereld
Met een hoogte van 366,8 meter, is de kerstboom in IJsselstein niet de grootste ter wereld. Sinds 1991 behoort die titel de kerstboom op de hellingen van Monte Ingino in Italië toe. "Maar die ligt op een berghelling en die van ons staat", aldus Herbert van Zijl van Stichting De Grootste Kerstboom. "Ach, het is appels met peren vergelijken, want het is maar net hoe je meet. Als je op een helling een lichtsnoer neerlegt, is dat wat anders dan een driedimensionale boom". De titel grootste kerstboom ter wereld durft de stichting zich dan ook best toe te eigenen.

Tegenslag
Natuurlijk was het ook dit jaar weer hartstikke spannend of de lampjes aan zouden gaan en goed te zien zouden zijn. Eventuele mist kan roet in het eten gooien, maar ook onweer is een geduchte vijand van de grootste kerstboom. In 1995 was er een defect aan de tuidraden, in 1999 en 2001 lukte het niet de financiering rond te krijgen en in 2011 moest de zendmast worden hersteld na een grote brand. In 2017 sloeg de bliksem vlak voor de ontsteking in, waardoor het hele feest niet doorging.

De lampjes van - vooruit - de grootste kerstboom ter wereld, blijven tot 6 januari branden. Voor wie hem niet kan zien; er is ook een livestream.Wat kunnen Utrechters voor elkaar betekenen in de coronacrisis? Met de actie Samen voor elkaar! besteedt RTV Utrecht aandacht aan initiatieven, acties en oplossingen voor alledaagse problemen die het gevolg zijn van de coronacrisis. Kijk hier voor die mooie verhalen.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -