Paard niet meer te redden nadat jongen grondtol gooide: 'Praat over gevaar vuurwerk'

EEMNES - Twee amazones uit Eemnes maakten vorige week maandag een buitenrit toen hun paarden plots opgeschrikt werden door vuurwerk. Dat werd vanuit een tuin over de schutting op straat gegooid. De hevig geschrokken paarden draaiden angstig om. Een van de paarden viel en raakte dusdanig gewond dat het dier een paar dagen later moest worden geëuthanaseerd.
"Dit is intens verdrietig natuurlijk", zegt de eigenaar van Pensionstal de Paardenstek in Eemnes tegen RTV Utrecht. Het paard stond daar gestald. De eigenaar zette het bericht over het voorval op de Facebookpagina van het pension. Dat is intussen meer dan duizend keer gedeeld. "Het heeft enorme impact op ons. Dat zo'n energiek paard in een flits zo gewond is, zoiets verwacht je niet."

Geen stap meer zetten

"Onze klanten rijden wel vaker door het dorp om in natuurgebied te komen", vervolgt hij. Dat deden de ruiters vorige week maandag ook, tot er plots vuurwerk over een schutting werd gegooid door een jongen. Een grondtol, een lichte vuurwerkvariant die rondjes draait op de grond, belandde vlak voor de paarden en spatte met een luide knal uit elkaar. Daardoor sloegen de paarden op hol. De dames op de paarden konden zelf ongedeerd afstappen, maar het gevallen paard wilde geen stap meer zetten.
We hadden geen andere keuze dan laten inslapen
Eigenaar Pensionstal de Paardenstek
Uiteindelijk is het paard met een transport naar het pension gebracht. Daar bleek dat het dier inwendig letsel aan het linker achterbeen had. Met zware pijnstillers werd besloten om de blessure een aantal dagen aan te kijken.
"In eerste instantie waren we positief gestemd, maar na een paar dagen zagen we geen enkele vooruitgang", vertel de eigenaar van het pension. "De dierenarts heeft toen een röntgenfoto gemaakt." Daarbij kwam er onherstelbare schade in het kniegewricht aan het licht. "De prognose van de dierenarts was duidelijk, er was geen kans op genezing. We hadden dus geen andere keuze dan het paard in te laten slapen. Het is niet dierwaardig om een paard dan zo te laten leven. Kippenvel, dat hebben wij nog steeds."
De jongen had zich niet gerealiseerd dat dit het gevolg zou zijn
Eigenaar Pensionstal de Paardenstek

Kinderen informeren over vuurwerk

De eigenaar zette het bericht op Facebook in de hoop dat ouders het met hun kind(eren) hebben over vuurwerk en hoe gevaarlijk het is. De gooier van het vuurwerk en zijn ouders zijn nog steeds diep onder de indruk van wat er is gebeurd, vertelt hij. "De jongen had zich niet gerealiseerd dat dit het gevolg van zijn daad zou zijn. Ook al was het vuurwerk uit de lichte categorie, het had ook in een kinderwagen kunnen vallen. Maar kinderen weten ook niet alles en kunnen situaties niet zo goed inschatten als volwassenen. De jongen heeft er samen met zijn ouders alles aan gedaan om ons te helpen nadien, bijvoorbeeld met verzekeringen. Het paard komt er niet mee terug maar hij is wel genoeg gestraft zo en zal het waarschijnlijk nooit meer doen."
"De reden dat ik de boodschap op Facebook zette, is om te laten weten dat er veel mensen zijn met honden of paarden die intens bang zijn voor vuurwerk", besluit de eigenaar. "Ik vroeg mensen het te delen. Niet om een knauw te geven naar de jongen en zijn ouders, maar om ervoor te zorgen dat ouders hun kinderen goed informeren over de gevaren van vuurwerk. Elke paardenliefhebber spitst zijn oren bij het lezen van dit bericht en dat is de bedoeling. Hopelijk blijft zo mens en dier in de toekomst veel leed bespaard."
Het been van het paard was van binnen verbrijzeld
Het been van het paard was van binnen verbrijzeld © Pensionstal De Paardenstek

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.