Corona vandaag: Definitief geen glühwein to go en positieve tests blijven oplopen

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal nieuwe coronagevallen blijft hoog: er zijn 8894 positieve tests gemeld bij het RIVM. In de provincie Utrecht is het aantal nieuwe besmettingen nagenoeg gelijk gebleven. Ondertussen zoekt de Utrechtse horeca manieren om het hoofd boven water te houden, maar glühwein verkopen mag niet. Dit en meer in 'Corona vandaag', de rubriek van RTV Utrecht met het belangrijkste coronanieuws van de dag.
In 'UNieuws Extra: Corona vraag en antwoord' geeft arts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht deze week antwoord op vragen die door jullie zijn gesteld. Bekijk hieronder de uitzending:

Verkoop glühwein niet gedoogd

De gemeente Utrecht gaat de verkoop van glühwein in de stad niet gedogen, ondanks dat de Utrechtse afdeling van Konininklijke Horeca Nederland daar gisteren op heeft aangedrongen in een gesprek met de gemeente.
Eerder deze week werd een Utrechtse ondernemer aangesproken op de verkoop van glühwein in de binnenstad. Volgens de Drank- en Horecawet is dat niet toegestaan en de gemeente wil bovendien de toeloop in de binnenstad zo veel mogelijk voorkomen.
Het leidde tot schriftelijke vragen van de VVD en Student & Starter. De partijen vinden dat de horeca nogmaals wordt getroffen met de handhaving op de verkoop van glühwein. Ook pleiten ze voor andere maatregelen om de drukte in de stad te verminderen.
"We zijn naar het gemeentehuis gegaan om te kijken of er niet een oplossing is en of we elkaar ergens kunnen vinden. Ik hoor namelijk van andere ondernemers dat de verkoop in bijvoorbeeld Rotterdam wordt gedoogd", zegt bestuurslid en ondernemer Daan Smeltzer. "We hebben ons stinkende best gedaan, maar het is helaas niet gelukt. Dat is natuurlijk super vervelend, dus we moeten het voorlopig doen met chocolademelk en erwtensoep."

'Goed gesprek'

De gemeente Utrecht laat desgevraagd weten inderdaad een gesprek te hebben gehad met Koninklijke Horeca Nederland over wat wel en wat niet gedoogd wordt in de stad. Volgens een woordvoerder was het een goed gesprek en had de horecabond een heldere lijn gevraagd. "Zo gedogen wij het meenemen van bijvoorbeeld een fles wijn bij een afhaalmaaltijd. Maar glühwein is gewoon in strijd met de algemene plaatselijke verordening (APV)."
Smeltzer heeft wel begrip voor de regels omtrent de verkoop van alcohol op straat. "Officieel mag het gewoon niet verkocht worden. De glühwein is op zich ook niet het probleem, maar als er kerstmarkten worden georganiseerd en je gaat daar glühwein schenken en statafels plaatsen, dan ga je een grens over." Wel vindt hij het vreemd dat er niet gekeken werd naar de drukte tijdens Black Friday. "Als glühwein verkopen niet mag omdat de gemeente geen mensen naar de stad wil trekken en dat je dan wel Black Friday laat doorgaan, dat valt gewoon niet uit te leggen aan mensen die hun zaak dicht hebben."

Weer grote stijging coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is voor de tweede dag op rij fors toegenomen. Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 8894 positieve tests gemeld bij het RIVM. Gisteren waren er bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 51.000 mensen positief getest, tegen iets meer dan 35.000 de week ervoor.
In de provincie Utrecht is het aantal nieuwe besmettingen nagenoeg gelijk gebleven: provinciebreed waren dat er de afgelopen 24 uur 791, ten opzichte van 789 positieve tests tussen woensdag- en donderdagochtend. De meeste nieuwe besmettingen waren er in de stad Utrecht (137) en Amersfoort (97). Dit zijn ook de grootste steden in onze provincie.
Het aantal sterfgevallen in heel Nederland steeg afgelopen etmaal met 65. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Gisteren waren 64 sterfgevallen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak is van 9967 mensen zeker dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. In de provincie Utrecht steeg het aantal sterfgevallen als gevolg van corona het afgelopen etmaal met 1, ten opzichte van 8 in het etmaal ervoor.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stabiel

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld in de ziekenhuizen blijft redelijk stabiel. Al een week of twee schommelt het rond de 1700, soms iets erboven, soms iets eronder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Momenteel liggen er in heel Nederland 1681 coronapatiënten in een ziekenhuis, zo'n 33 meer dan gisteren. Maar het zijn er ook 3 minder dan woensdag en 19 minder dan op dinsdag. In de provincie Utrecht waren afgelopen etmaal 6 nieuwe ziekenhuisopnames.
Verpleegafdelingen behandelen 1209 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is een toename van dertig ten opzichte van donderdag. Het aantal coronapatiënten op ic-afdelingen steeg van 469 naar 472.

GGD assisteert bij vaccinatie zorgmedewerkers verpleeghuizen

Als straks het vaccinatieprogramma voor zorgmedewerkers start, gaan de gezondheidsdiensten helpen. Een verzoek daartoe van de werkgevers in de zorg is door GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van GGD'en, ingewilligd.
Zodra het Europees Medicijn Agentschap ( EMA) naar verwachting uiterlijk eind december het vaccin van BionTech/ Pfizer goedkeurt, kunnen in de loop van januari zorgmedewerkers gevaccineerd worden tegen het coronavirus, aldus de GGD'en vandaag.

Meer agenten tijdens jaarwisseling

Tijdens oud en nieuw worden er door het hele land bijna twee keer zoveel agenten ingezet. Volgens politievakbond ACP uit Leusden is het "belangrijk" en "een goede zaak" dat er tijdens de jaarwisseling voldoende politiemensen aan het werk zijn, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "Het is logisch dat dit gebeurt gezien de bijzondere omstandigheden. De politie neemt de voorbereidingen voor oud en nieuw heel serieus."

'Viruswappie' of 'hoestschaamte' Woord van het Jaar?

Dat het coronavirus ons leven heeft beïnvloed, blijkt ook uit de verkiezing van het Woord van het Jaar 2020. 'Lockdownfeestje', 'viruswappie', 'hoestschaamte' en 'coronamoe' zijn namelijk enkele kanshebbers op de titel. Er kan nog tot aanstaande maandag 17.00 uur worden gestemd. Het winnende woord maakt Van Dale dinsdag om 05.00 uur 's morgens bekend.
Veel van de twintig genomineerde woorden dit jaar hebben te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Zo werden 'anderhalvemetersamenleving', 'kuchscherm', 'zelfquarantaine' en 'raambezoek' vaak ingestuurd door het Nederlandse publiek. Slechts drie woorden hebben geen link met het coronavirus: klimaatwanhoper, racismeknielen en stekkergekte. Op de website van Van Dale is de uitleg van de woorden te vinden.

Carbidschieten mag in Wijk bij Duurstede

Wie in Wijk bij Duurstede deze jaarwisseling met carbid wil schieten, moet dat vooraf melden bij de gemeente. In de meeste gevallen volgt dan eerst een gesprek en daarna een vergunning. Het college stelt voor om dit te regelen in de nieuwe algemene plaatselijke verordening (APV). Een aanvraag moet normaal gesproken zeker twee weken van tevoren worden ingediend, maar dat hoeft niet meer. Wie nu een melding doet, krijgt zo snel mogelijk een bericht terug.

Geen kerstboominzameling in Stichtse Vecht

De jaarlijkse kerstboominzameling in Stichtse Vecht wordt dit jaar afgeblazen. De gemeente vindt het niet verantwoord dat inwoners samenkomen bij de vaste inleverpunten. Omdat de huidige coronamaatregelen tot in januari blijven duren en het aantal besmettingen oploopt wil Stichtse Vecht dit jaar afvaldienst Suez inzetten.

Oproep: welk cijfer geef jij 2020?

Het afgelopen jaar gaat de boeken in als het jaar dat de coronapandemie de wereld in zijn greep hield. En ook zo aan het einde van het jaar blijkt dat het coronavirus flinke gevolgen heeft voor hoe we Kerst en Oud en Nieuw vieren. Uit eten bij je favoriete restaurant, een groot feest met veel vrienden of een duizendklapper afsteken zit er dit jaar in ieder geval niet in.
Hoe beleef jij de feestdagen en hoe kijk je terug op dit jaar? Laat het ons weten en doe mee aan onze korte vragenlijst, meedoen kan hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.