Carbidschieten mag in Wijk bij Duurstede, maar je moet het wel even melden

© ANP
WIJK BIJ DUURSTEDE - Wie in Wijk bij Duurstede deze jaarwisseling met carbid wil schieten, moet dat vooraf melden bij de gemeente. In de meeste gevallen volgt dan eerst een gesprek en daarna een vergunning.
Het college stelt voor om dit te regelen in de nieuwe algemene plaatselijke verordening (APV). De gemeenteraad beslist daarover op 15 december. Het college wil de procedure voor een aanvraag om te mogen knallen ook flink versnellen. Normaal moet die zeker twee weken van tevoren worden ingediend, maar dat hoeft niet meer. Wie nu een melding doet, krijgt zo snel mogelijk een bericht terug.

Voorwaarden

De gemeente heeft er wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo mag er alleen geschoten worden buiten de bebouwde kom, maar niet in natuurgebieden. Ook mag er niet geschoten worden met "groot materieel". Vooral in het buitengebied van Cothen en Langbroek zijn de knallende melkbussen populair, maar Wijk bij Duurstede houdt er rekening mee dat meer mensen het dit jaar willen proberen.
Burgemeester Iris Meerts: "Dat heeft te maken met het vuurwerkverbod tijdens Oud en Nieuw. Er mag al zoveel niet door corona. Carbidschieten is een manier om toch nog even te 'knallen'. En het is ook iets waar een sfeer van gezelligheid omheen hangt. Mensen regelen erwtensoep of warme chocolademelk en praten even bij. Iedereen begrijpt vast wel dat de coronamaatregelen hierbij en bij het schieten zelf gelden. Wat we niet willen is overlast en onveiligheid voor mens en dier. Daarom is het carbidschieten nu in de APV opgenomen."

Gemeenten

Carbidschieten is in de Veiligheidsregio Utrecht niet verboden, maar het mag niet in groepen vanwege de coronamaatregelen. Gemeenten kunnen zelf beslissen of ze het toestaan of niet. Amersfoort en Baarn bijvoorbeeld denken er nog over na. In Bunnik, Eemnes en Bilthoven hebben carbidschieters onder voorwaarden al wel groen licht van de gemeente.
Houten en Soest zetten een streep door het carbidschieten en Utrecht wacht het nog even af. Burgemeester Den Oudsten heeft nu nog geen signalen dat er plannen zijn om te knallen in de stad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.