Bij de puzzelbank in Driebergen kun je puzzels ruilen in plaats van kopen

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Ze heeft antieke exemplaren, aanbod op elk niveau en zelfs nog spellen nieuw in doos. Een kleine maand bestiert winkelier Wilma Maree nu een puzzelbank in Driebergen. Het is haar manier om iets extra's voor haar klanten en de inwoners van Driebergen te doen.
Bij de puzzelbank van Wilma
Wilma is de puzzelbank begonnen om te verbinden zegt ze: "Mensen de deur uit te krijgen voor een praatje en de gezelligheid. En zo krijgen mensen ook de kans om puzzels makkelijk te ruilen, dan hoeven ze die niet steeds te kopen." Achterin de winkel heeft ze een tafel neergezet, daar mag iemand best even aan komen puzzelen.

POPULAIR

De ouderwetse legpuzzel heeft een vlucht genomen tijdens de coronapandemie. Dat ziet ook een van de grootste puzzelproducenten met het Nederlandse hoofdkantoor in Amersfoort. Begin november hadden ze naar eigen zeggen al twee keer zoveel puzzels als normaal verkocht. Puzzelen blijkt tijdloos en dat is logisch vindt Wilma.
"Weet je", vertelt ze verder, "het gezin komt door zo'n puzzel weer bij elkaar. Als ouders ermee bezig zijn schuiven kinderen ook snel aan. Mensen die het alleen doen lijsten 'em nog weleens in want er zitten behoorlijk moeilijke tussen. Dan zijn ze trots!"
Wat u nog niet wist over de legpuzzel:

- In de coronatijd hebben vooral twintigers en dertigers de puzzel (her)ontdekt.

- Een van de grootste puzzels ter wereld bestaat uit 40.320 stukjes.
Deze puzzel is in 2017 gelegd door Kees Molenaar uit Ameide.

- Ravensburger is een Duits bedrijf en een bekend puzzelmerk.
Het Nederlandse Hoofdkantoor zit in Amersfoort.

- Het idee van een legpuzzel is al eeuwenoud. De puzzel zoals we hem nu kennen stamt uit 1760. Een Engelsman verkocht versneden topografische kaarten, vooral aan rijke mensen.

- Puzzelen schijnt een positief effect op de gezondheid te hebben. Stress ebt erdoor weg.

BRENGEN EN HALEN

Het idee van de puzzelbank is simpel: je brengt een of meerdere legpuzzel(s) mee en neemt er één of meerdere mee terug naar huis. Toen pensionado's en puzzelfanaten Theo en Cathrien uit de stad Utrecht dat hoorden, zagen zij een uitgelezen kans. "Twee tassen vol?", roept Wilma verbaasd als ze de winkel inlopen. Ze kunnen hun collectie nu wat opschonen.
Theo en Cathrien Besamusca puzzelen, en verzamelen dus, wat af. Als geen ander weten ze wat het geheim van de legpuzzel is. "Het is heerlijk tijdverdrijf en je komt ervan tot rust. We gaan er echt voor zitten en de uren vliegen om! Meestal begint Theo aan de bovenkant van de puzzel en ik onder. Maar op een gegeven moment zie je het niet meer en dan wisselen we. Dan heb je 'm zo af", zegt Cathrien
Thuis hebben ze nog genoeg puzzels liggen. Toch valt het scherpe oog van Theo op een doos die hij nog niet kent: "Ik zie er één zitten. Eén na de onderste..." Ze verlaten de winkel met een puzzel van een puzzelaar uit Bunnik. Wilma blijf achter met een tafel vol puzzels die ze snel online zet en zo beschikbaar zijn voor andere puzzelgekken.
*Vanwege de nieuwe coronamaatregelen is de puzzelbank in Driebergen tijdelijk gesloten. Het verhaal is opgenomen voordat het nieuws van de lockdown naar buiten kwam.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.