'Rekenmodel voor grondwater tracébesluit A27 klopt niet'

Protestposter boven de A27 bij Amelisweerd.
Protestposter boven de A27 bij Amelisweerd. © Bas Teunissen
UTRECHT - Het is niet goed mogelijk om de effecten van de verbreding van de A27 voor het waterbeheer in te schatten. Dat zegt het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Het model van Rijkswaterstaat is "niet adequaat" voor het berekenen van de grondwaterstand in het gebied rond de betonbak waarin de snelweg bij de Amelisweerd moet komen te liggen.
Rijkswaterstaat rekent nu voor dat er weinig effecten te verwachten zijn, maar die aanname kan wat betreft het waterschap de prullenbak in. "Doordat het model niet adequaat is, kunnen er ook heel andere effecten optreden, bijvoorbeeld grotere grondwaterstandsverhogingen of -verlagingen in een groter gebied dan nu aangegeven wordt", schrijft het hoogheemraadschap in antwoord op vragen van de fractie van Water Natuurlijk.

Onzalig plan

Water Natuurlijk is de grootste politieke partij in het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap. De partij noemt het tracébesluit over de A27 nu "een onzalig plan". Zo lang de effecten van de bouw ongewis zijn, zou het hoogheemraadschap geen vergunning af moeten geven. "Dat kan natuurlijk niet", zegt woordvoerder Gerda Oskam. "Niet voor de natuur en ook niet voor de bewoners van bijvoorbeeld Lunetten."
Water Natuurlijk vindt dat de minister veel te voorbarig is geweest met het ondertekenen van het tracébesluit, omdat een belangrijke vergunning voorlopig niet verleend kan worden. Voordat er een schop de grond in gaat, moet Rijkswaterstaat immers eerst een watervergunning krijgen van het hoogheemraadschap voor het onttrekken en eventueel lozen van grondwater op het oppervlaktewater. Het hoogreemraadschap zegt zich nu "zoveel mogelijk in te zetten om te bewerkstelligen dat zowel het grondwatermodel als de daarop volgende monitoring op orde komt".
Water Natuurlijk is gelieerd aan D66 en GroenLinks, partijen die het besluit om te verbreden uit willen stellen tot na de verkiezingen. Tegenstanders hebben al aangekondigd het plan opnieuw aan te vechten. Afgelopen zondag was er nog een demonstratie tegen de verbreding van de snelweg bij Amelisweerd. Als het aan het ministerie ligt is het project in 2029 wel klaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.