Fietsende klimaatactivisten in Leidsche Rijn willen meer maatregelen van de overheid

UTRECHT - Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat het klimaatakkoord van Parijs werd gesloten. Om dat te vieren wilde Stichting Cycling 4 Climate met een groep mensen naar Parijs fietsen. Maar door het coronavirus is dat op dit moment niet verantwoord. Daarom kwamen de fietsende klimaatactivisten bij elkaar aan de rand van de Parijsboulevard in het Utrechtse Leidsche Rijn.
Fietsende klimaatactivisten willen dat het kabinet meer doet om CO2-uitstoot te beperken.
"Er is de afgelopen vijf jaar gelukkig al veel gedaan op de CO2-uitstoot te verminderen," vertelt organisator Samuel Beltman. "Maar helaas gaan de inspanningen nog niet ver genoeg. Daarom komen we vandaag bij elkaar om de noodzaak voor meer actie te onderstrepen."

Regen, mist en appeltaart

Met de moddersporen op de rug, komen de fietsers aan bij Raum in Leidsche Rijn. Daar wordt "klimaattaart" geserveerd, gemaakt van biologische appels. Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing, warmt zich aan een kop koffie.
"We hebben net al bijna vijftig kilometer gefietst en gaan straks weer verder. Als er geen coronavirus was geweest, was ik ook mee naar Parijs gefietst. Dat is inderdaad ver, maar ik heb ook de Ronde van Vlaanderen gefietst, dus dat moet lukken."
© RTV Utrecht

Klimaatakkoord

In het 'akkoord van Parijs' is afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot anderhalve graad. Om dat te bereiken moeten deelnemende landen ingrijpende maatregelen nemen om de uitstoot van CO2 te beperken. Daarnaast steunen rijke landen derdewereldlanden financieel.
Volgens Eerste Kamerlid Saskia Kluit van GroenLinks heeft Nederland nog lang niet genoeg gedaan om de resultaten te halen. "We rijden nu honderd op de snelweg, maar waarom rijden we geen tachtig? En waarom zitten zoveel mensen nog steeds in hun eentje in de auto, terwijl ze ook met de energie-efficiënte trein of bus kunnen? En waarom fietsen we niet veel meer?"

Urgenda

Oprichter van klimaatstichting Urgenda Marjan Minnesma, sprak de fietsende deelnemers toe. Urgenda wist via de rechtbank af te dwingen dat de Nederlandse staat de uitstoot van broeikasgassen eind 2020 met minimaal 25 procent moet hebben teruggedrongen in vergelijking met 1990. Dat lijkt op dit moment niet te lukken.
"Het is niet mijn intentie om rollebollend over straat te gaan met de overheid. Maar we houden wel druk op het systeem, want we dat de uitstoot heel hard naar beneden gaat. Dus als jullie goede ideeën hiervoor hebben, kom maar op en laten we zorgen dat we naar beneden gaan. Want als we het willen, dan kan het nog steeds."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.