Bestellingen geannuleerd door boerenprotesten bij distributiecentra supermarkten

© RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
WOERDEN - Als gevolg van boerenprotesten bij distributiecentra van verschillende supermarkten is een aantal bestellingen niet bezorgd bij klanten. Dat laat een woordvoerder van Jumbo weten. Vrijdag was er een protestactie bij het Woerdense distributiecentrum van de supermarktketen. Twintig actievoerders hielden met tien trekkers de in- en uitgangen dicht, zodat de vrachtwagens er niet door konden.
In Raalte (Overijssel) blokkeren boeren sinds vrijdagavond met trekkers de ingang van een bevoorradingscentrum van Jumbo. In Zwolle voerden boeren actie bij een distributiecentrum van Albert Heijn, waardoor het ook druk werd op de wegen. In de Gelderse plaatsen Oosterhout en Geldermalsen waren ook protesten.
Bij zowel Jumbo als Albert Heijn geven woordvoerders aan dat een deel van de klanten die boodschappen hebben besteld, hun bestelling "helaas" niet ontvangen hebben. Ook stelt AH dat in het oosten van het land klanten niet in alle winkels het assortiment aantreffen dat ze gewend zijn.
Jumbo zegt begrip te hebben voor de zorgen van Nederlandse boeren, maar ook alles op alles te zetten om de schappen goed gevuld te houden. "Voor nu zien wij geen problemen. Onze klanten kunnen nog steeds voor al hun boodschappen bij ons terecht. Online bestellingen proberen we zoveel mogelijk later uit te leveren, maar we hebben aan aantal bestellingen helaas moeten annuleren."
Boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) zei eerder dat het om een spontane actie van individuele boeren gaat. Donderdag liep een ultimatum van de actiegroep af. FDF had geëist dat supermarkten 3 procent van hun omzet afdragen aan de coöperatie Farmer Friendly. Boeren zijn ook boos over een akkoord dat het kabinet sloot met de oppositie over de stikstofwet. Ze noemen de aangescherpte doelen, een halvering van de stikstofuitstoot in 2035, onhaalbaar.
Het Centraal Bureau Levensmiddelen(CBL) zegt te hebben aangegeven langer tijd nodig te hebben om te kijken naar het Farmer Friendly-voorstel. Directeur Marc Jansen zei al eerder zich niet onder druk te laten zetten met een ultimatum en daaraan gekoppelde dreigementen.
Zaterdag herhaalde het CBL die boodschap aan de boeren. Het CBL noemt dit soort blokkades van distributiecentra "in deze periode van kerstdrukte én de coronapandemie onacceptabel". "Zeker in de drukke decembermaand is de capaciteit om verloren ritten in te halen zeer beperkt. Lege winkelschappen en mogelijk niet bezorgde boodschappen betekenen simpelweg dat klanten op een ander moment naar de winkel moeten komen, wat weer voor extra drukte en langere wachtrijen zorgt. De blokkades hebben daarmee een gezondheids- en veiligheidsrisico. Veel mensen worden gedupeerd door de boerenacties. Het CBL staat in nauw contact met de overheid en autoriteiten om ervoor te zorgen dat de voedselvoorziening voor Nederland niet verder verstoord wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.