'Verdriet en afschuw' over hakenkruizen op moskee en synagogen Utrecht

Luchtfoto van de ULU-moskee in de Utrechtse wijk Lombok
Luchtfoto van de ULU-moskee in de Utrechtse wijk Lombok © RTV Utrecht
UTRECHT - Op de ULU-moskee in Utrecht zijn vannacht hakenkruizen en racistische leuzen geschilderd. Ook de joodse gebedshuizen aan de Magdalenastraat en de Springweg zijn beklad. De politie heeft een 44-jarige verdachte aangehouden. Of de hakenkruizen op het islamitische gebedshuis en de twee synagogen door dezelfde persoon zijn getekend moet nader onderzoek nog uitwijzen.
Bij de moskee is zowel de deur als de muur besmeurd, zo is te zien op een foto. Een ooggetuige laat aan de lokale nieuwswebsite DUIC weten dat hij een onbekende man bij de moskee bezig zag en noodnummer 112 heeft gebeld.

Angst

Het bestuur van de ULU-moskee heeft "met groot verdriet en afschuw" kennis genomen van de hakenkruizen en racistische teksten op de gevel. "De teksten jagen haat aan en creëren angst onder de gemeenschap", aldus voorzitter Yucel Aydemir. Een professioneel schoonmaakbedrijf heeft de verf vanmorgen verwijderd, nog voor de eerste gelovigen naar het gebed kwamen.
Aydemir zegt zich ernstig zorgen te maken over de veiligheid van moskeebezoekers in Nederland en vraagt zijn achterban om de rust en kalmte te bewaren. "Wij roepen eenieder op om nu meer dan ooit de dialoog met elkaar aan te gaan en elkaar te steunen in deze moeilijke tijden."

'Meer goede daden'

Bracha Heintz, de vrouw van rabbijn Aryeh Leib Heintz van de joodse gemeenschap in Utrecht, werd vanmorgen door de wijkagent gebeld over de bekladding en de arrestatie van een verdachte. "Kennelijk heeft zo iemand niets beters te doen", zegt ze tegen RTV Utrecht. "We vieren op dit moment het Chanoekafeest en we bestrijden de duisternis met licht. Het enige antwoord dat we op zoiets kunnen geven is nog meer goede daden voor anderen doen, zodat hier geen ruimte meer voor is."
"Het is naar, maar het verwondert ons ook weer niet", voegt ze toe. "Dit gedrag is voor ons dagelijkse kost en het gebeurt wereldwijd. Een aantal jaar geleden is in onze voordeur ook een hakenkruis gekerfd en mijn man wordt dagelijks voor 'kankerjood' uitgemaakt. Sommige straten in Utrecht mijden we liever. Natuurlijk moet dat strafrechtelijk worden aangepakt, maar ik denk dat er ook educatie nodig is om mensen behoorlijk gedrag aan te leren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.