Coronagolf zet door: 876 besmettingen in regio, meer dan 100 nieuwe gevallen in Veenendaal

© Bas Teunissen
PROVINCIE UTRECHT - De coronagolf zet ook dit weekend gewoon door in de provincie Utrecht. Het RIVM telde de afgelopen 24 uur 876 nieuwe coronagevallen in de provincie Utrecht. Tien coronapatiënten werden opgenomen in het ziekenhuis en er waren vier sterfgevallen. Veenendaal springt er op negatieve wijze uit in de provincie Utrecht.
De treurige mijlpaal van meer dan 100 besmettingen per dag blijft meestal voorbehouden aan grote steden als Utrecht (357.000 inwoners, 128 nieuwe besmettingen) en Amersfoort (152.481 inwoners, 123 nieuwe besmettingen). Maar nu meldt ook Veenendaal, met 65.000 inwoners, zich bij deze groep met 113 nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur.
Verder is op onderstaande kaart van LocalFocus goed te zien hoe het virus op dit moment hard rondgaat in de gemeentes aan de randen van de provincie: Bunschoten (32 besmettingen), Rhenen (39 besmettingen), Stichtse Vecht (47), Utrechtse Heuvelrug (49) en De Ronde Venen (34).
Op deze kaart van LocalFocus is het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners.

Steeds snellere stijging

Gisteren telde het RIVM in deze regio 813 nieuwe gevallen, de dag ervoor waren dit er 784. Die getallen zijn geen uitschieters: de stijging is ook over een langere periode in de cijfers terug te zien.
Zo kwamen er vorige week in dezelfde tijdsperiode 581 nieuwe gevallen bij. Een week daarvoor, op 29 november, meldde het RIVM 430 gevallen. De nieuwe gevallen van vandaag maken dus deel uit van een golf: een steeds sneller oplopende stijging in het aantal nieuwe besmettingen. Landelijk kwamen er zondag bijna 10.000 nieuwe gevallen in 24 uur bij.
Het is precies deze stijging die de overheid hoofdpijn bezorgt want ook landelijk neemt het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis belandt toe. Zondag lagen er 1767 mensen in ziekenhuis met corona, 44 meer dan zaterdag. 487 van hen liggen op de intensive care.

Crisisoverleg over extra maatregelen

Het kabinet heeft zondag vijf uur lang overlegd over de gang van zaken op het Catshuis in Den Haag. Maandag is er een crisisoverleg met de betrokken ministers. De verwachting is dat er nieuwe maatregelen zullen worden afgekondigd om de stijging in het aantal besmettingen de kop in te drukken. Het is nog even gissen wat die zouden kunnen zijn.

Enquête

Bij RTV Utrecht zijn we benieuwd naar jouw ervaringen met corona dit jaar. Daarom hebben we een vragenlijst opgesteld voor inwoners van de provincie Utrecht. Doel is om te achterhalen hoe er in onze provincie Kerst wordt gevierd en wat je verwachtingen van het komende jaar zijn. Door de vragenlijst in te vullen geef je ons een beeld van wat er leeft in onze provincie.
De vragenlijst invullen duurt een paar minuten en kan hier. Alvast bedankt voor het meedoen! In de laatste weken van het jaar komen we met de resultaten, dus hou de website en app in de gaten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.