Bekladder moskee en synagoge verstoorde eerder al vrijdaggebed: werd niet vervolgd vanwege psychose

De ULU-moskee.
De ULU-moskee. © RTV Utrecht
UTRECHT - De man die vannacht werd opgepakt voor het met hakenkruizen bekladden van de ULU-moskee, een joods gebedshuis en een voormalige synagoge in Utrecht ging al eerder de fout in. Kort na de tramaanslag in Utrecht verstoorde hij het vrijdaggebed in de Turkse moskee in de wijk Lombok. De rechter ontsloeg hem vorig jaar van rechtsvervolging voor dat incident omdat de man toen in een psychose verkeerde.
Vannacht werden in Utrecht de ULU-moskee, een synagoge en een voormalige synagoge beklad. Een 44-jarige man werd daarvoor aangehouden. Dat gebeurde dankzij oplettende ooggetuige Harun. "Ik en een vriend wilden iets eten op de Kanaalstraat maar daar was alles gesloten", vertelt hij aan RTV Utrecht. Op de terugweg naar zijn auto zag hij de man bij de deur van de moskee: "Ik vond dat heel vreemd dus ik zei tegen mijn vriend: 'Kijk wat hij doet.' Toen zagen we dat hij aan het verven was, hakenkruizen enzo. Toen heb ik snel de politie gebeld."
Hij bedreigde ons de hele tijd van 'ik maak jullie dood en ik steek jullie neer.' Dus wij hielden wel afstand.
Ooggetuige Harun zag de man en belde de politie
Harun en zijn vriend achtervolgden de man. "Hij bedreigde ons de hele tijd van 'ik maak jullie dood en ik steek jullie neer.' Dus wij hielden wel afstand. Op de Leidseweg heeft de politie hem opgepakt. Daarna ben ik naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen." Vier uur later stond hij weer buiten. Mét een goed gevoel, maar zónder broodje: de held ging met honger naar bed. Harun lacht: "Ja. Dat was minder, maar ach ja!"

VOORZITTER

Terwijl Harun op het bureau zat, werd voorzitter Yucel Aydemir van de ULU-moskee ruw gewekt. "Ik werd rond half twee wakker gemaakt met het verschrikkelijke nieuwsbericht dat er mensen de voordeur beklad hadden. En dat waren geen leuke teksten: hakenkruizen en racistische leuzen."
De ULU-moskee bleek bovendien niet de enige. "Ik werd ook door de voorzitter van de joodse vereniging gebeld, toen bleek het niet alleen een aanslag op de moslimgemeenschap maar ook op de joodse gemeenschap. Zoals ik begreep, waren het ook dezelfde teksten."
Aydemir zegt de man te kennen. "Omdat deze dader twee keer eerder bij ons is geweest en geprobeerd heeft het vrijdaggebed te verstoren en geprobeerd heeft ons angst aan te jagen, denk ik dat het misschien iemand is die moslims haat of die iets tegen de Turkse moslims heeft. Maar de aanleiding is voor mij een raadsel."

RECHTSZAAK

De opgepakte man is een bekende van de ULU-moskee. Twee weken na de tramaanslag in Utrecht greep de man, die tijdens zijn rechtszaak vorig jaar met de initialen O.R. werd aangeduid, de microfoon tijdens het vrijdaggebed in de moskee. Hij schreeuwde dat Turken terroristen waren en werd uiteindelijk opgepakt.
Tijdens zijn rechtszaak verklaarde O.R. niks meer van zijn daad in de moskee te kunnen herinneren. Hij zou in een psychose hebben gezeten. Zijn persoonlijke omstandigheden werden achter gesloten deuren besproken. Het werd dus niet openbaar of de man tijdens de burgeroorlog in Algerije een trauma heeft opgelopen. Maar tijdens de zitting ging het weer goed met hem.
De rechter volgde uiteindelijk het oordeel van een psychiater en besloot de man van alle rechtsvervolging te ontslaan. Hij kreeg wel het advies om goed op zichzelf te passen om herhaling te voorkomen.

MAATREGELEN

De bekladding raakt de voorzitter van de ULU-moskee. Hij zag vandaag dat het mensen angstig heeft gemaakt. "Er kwam een jongere binnen die vroeg naar de veiligheidsmaatregelen. Ik vroeg waarom. Hij zei: 'Kan ik wel met gerust hart boven bidden? Voor je het weet krijg je een dolk in de rug.' Dat raakt je in de botten."
Wat vandaag mij overkomt, kan morgen iemand anders overkomen.
Yucel Aydemir, voorzitter ULU-moskee
Aydemir hoopt op actie: "Ik denk dat we sowieso met alle gebedshuizen hier afspraken over moeten maken. Want wat vandaag mij overkomt, kan morgen iemand anders overkomen."
Bij de synagoge in Utrecht zijn ze wel bekend met de door Aydemir voorgestelde veiligheidsmaatregelen. Ook dat gebedshuis en een voormalige synagoge werden beklad. Bracha Heintz is de vrouw van de rabbijn van de Utrechtse synagoge. "Dit gedrag is voor ons dagelijkse kost en het gebeurt wereldwijd. Een aantal jaar geleden is in onze voordeur ook een hakenkruis gekerfd en mijn man wordt dagelijks voor 'kankerjood' uitgemaakt. Sommige straten in Utrecht mijden we liever."
Dit gedrag is voor ons dagelijkse kost en het gebeurt wereldwijd.
Bracha Heintz, vrouw van de rabbijn in Utrechtse synagoge
Heintz wil het probleem bij de wortel aanpakken. "Zolang we het niet bij het onderwijs en de media aanpakken die allebei een verkeerde weergave van de feiten geven dan zal het probleem zich voortzetten." Aydemir hoopt dat door het incident in Utrecht mensen wakker schrikken. "Je kan niet zomaar wegkijken. Dit is een landelijk probleem, én het is een probleem van ons allen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.