Beëdiging Dijksma als burgemeester van Utrecht mogelijk op andere locatie en soberder

Dijksma in Utrecht
Dijksma in Utrecht © ANP
UTRECHT - De beëdiging van Sharon Dijksma als burgemeester van Utrecht gaat ondanks de nieuwe coronamaatregelen woensdag door. De vraag is wel waar en hoe. De beëdiging staat nu gepland in TivoliVredenburg, maar de vraag is of dat nog is toegestaan. De gemeente wacht de maatregelen van het kabinet af en neemt daarna een beslissing.
Dijksma moet donderdag meteen aan het werk. Ze heeft dan haar eerste raadsvergadering als burgemeester. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zegt dat de beëdiging hoe dan ook doorgaat zodat ze aan de slag kan. Als TivoliVredenburg geen optie meer is, kan bijvoorbeeld uitgeweken worden naar het stadhuis om de installatie in kleine, sobere kring te laten plaatsvinden.

Livestream

De gemeente vindt het wel van groot belang dat de inwoners de installatie kunnen volgen via een livestream, die onder andere via RTV Utrecht wordt uitgezonden. Zoals het nu gepland staat zouden naast de raadseleden ook de burgemeesters van de vier grote steden aanwezig zijn en familie van Sharon Dijksma. Afhankelijk van de maatregelen moet er gekeken worden wie er wel en niet bij aanwezig kunnen zijn.
De gemeente benadrukt dat volgens de Covid-wet raadsvergaderingen in het belang van de democratische besluitvorming door moeten kunnen gaan. Met andere woorden: ook in een lockdown moet de democratie zijn werk kunnen doen. En Sharon Dijksma kan alleen aan het werk als ze geïnstalleerd is.

TivoliVredenburg

Over of de installatie van de burgemeester komende woensdag door kan gaan in TivoliVredenburg durft Directeur Jeroen Bartelse zich voor alsnog niet uit te laten. "We wachten de berichtgeving van vanavond af. En we hebben er vandaag ongetwijfeld contact over met de gemeente."
Bartelse zegt dat het er somber uitziet voor concerten en andere evenementen. Hij verwacht weer strengere maatregelen en het is maar afwachten of TivoliVredenburg open kan blijven voor het publiek. Zijn vurige wens is wel om een mogelijkheid te behouden voor het streamen van evenementen, om zo toch het publiek 'in huis te kunnen halen'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.