Instellingen

Veenendaal en ING schikken in Freule-affaire

PROVINCIE UTRECHT - De gemeente Veenendaal en de ING Bank zijn na jarenlang procederen over een hypotheekaffaire, de zogeheten Freule-kwestie, van plan samen tot een schikking te komen.
De partijen zijn overeengekomen dat geen van beide debet is aan de geleden miljoenenschade, zo meldde de gemeente Veenendaal vrijdag. De schikking zou betekenen dat de ING 8,6 miljoen euro betaalt aan de gemeente.
ING verstrekte in 1981 een hypotheek aan de Stichting Freule van Lauta van Aysma, voor de bouw van tientallen bejaardenflats. De gemeente Veenendaal stond borg voor die lening. Toen de stichting de hypotheek niet kon afbetalen, moest de gemeente ING ruim 10 miljoen euro betalen.
De gemeente startte een civiele procedure en werd in 2007 door de rechter in het gelijk gesteld. ING werd veroordeeld tot het betalen van 12,9 miljoen euro aan Veenendaal en ging daartegen in beroep. De voorgenomen schikking moet voorkomen dat deze dure procedure nog jaren voortsleept, aldus de gemeente.
Een woordvoerder van ING bevestigt dat er een voorstel tot schikken is afgesproken. De overige schade proberen de twee partijen te verhalen op onder andere de voormalige bestuurders van de stichting. De gemeenteraad beslist op 2 juli of het instemt met het schikkingsvoorstel. Bij ING is het nog niet duidelijk wanneer de knoop wordt doorgehakt.

Veenendaal en ING schikken in Freule-affaire

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.