Bijna alles gaat dicht: 'Had dan ook eerder en anders ingegrepen'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Wat heeft het kabinet vanmorgen besloten nu het aantal coronabesmettingen weer drastisch toeneemt? Premier Mark Rutte houdt vanavond vanuit het Torentje in Den Haag een toespraak over strengere maatregelen om het virus onder controle te krijgen. Bronnen in Den Haag melden aan de NOS dat het kabinet een verregaande lockdown voorbereidt waarbij bijna alles tot en met 19 januari dichtgaat: van scholen tot kapsalons tot theaters. Ondernemers in de Utrechtse winkelstraten wachten met angst en beven af.

Niet-essentiële winkels

Voorzitter Arjan Kleuver van Centrum Management Utrecht kan de maatregelen al wel invullen. Alles wijst erop dat de zogeheten niet-essentiële winkels tijdelijk dicht gaan. En het frustreert hem dat er niet eerder op een andere manier is ingegrepen. Mogelijk was het dan niet nodig geweest om winkeliers hun omzet te ontzeggen.
Radio M Utrecht: Is het echt zo druk in de binnenstad van Utrecht?
"Natuurlijk kan het niet zo doorgaan met deze besmettingen, dus we snappen allemaal dat er iets moet gebeuren", zegt Kleuver. "Maar de retail en de horeca hebben al een heel zwaar jaar achter de rug terwijl daar eigenlijk geen besmettingen plaatsvinden. Die gebeuren vooral op het werk, thuis, bij religieuze bijeenkomsten. Dat is heel zuur."

Modezaken

Onder essentiële winkels worden in het algemeen supermarkten, apotheken en drogisterijen gerekend, vermoedt Kleuver. Modezaken, tuincentra en boekwinkels vallen er waarschijnlijk niet onder. En ook theaters, dierentuinen en bibliotheken lijken opnieuw af te stevenen op een periode van gedwongen sluiting.
Niet-essentiële winkels in de binnenstad van Utrecht gaan waarschijnlijk wekenlang dicht.
Niet-essentiële winkels in de binnenstad van Utrecht gaan waarschijnlijk wekenlang dicht. © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Duitsland besloot dit weekend al dat de zogoenoemde niet-essentiële winkels vanaf woensdag dicht gaan. Ook Duitse scholen sluiten de deuren. De gedachte is dat daarmee het aantal verplaatsingen en ontmoetingen zoveel mogelijk wordt ingeperkt, waardoor er minder kans is dat mensen met het coronavirus anderen besmetten.

Black friday

Toch maakt Kleuver zich ernstig zorgen om de toekomst van de ondernemers in de binnenstad. Het kan haast geen toeval zijn dat in de twee weken na het begin van de kerstinkopen het aantal coronagevallen drastisch is gestegen. Maar in Utrecht hebben we geen black-fridaytaferelen zoals in Rotterdam en Amsterdam gezien.
Radio M Utrecht: Is het echt zo druk in de binnenstad van Utrecht?
"We houden de cijfers bij en het is gewoon feitelijk onjuist dat het bij ons druk is", zegt Kleuver. "Het is in de stad ongeveer zestig procent rustiger dan normaal. Je kunt prima 1,5 meter afstand houden, er zijn weinig wachtrijen en als het al druk was dan was dat alleen maar op zaterdagmiddag. We hadden dan ook wel wat meer steun willen krijgen bij het spreiden van het publiek."

Landelijk

De kabinetsmaatregelen zijn landelijk en daarom zullen Utrechtse winkeliers er ook aan moeten geloven. Hoe winkeliers erover denken kan Kleuver nog niet aangeven. Het is afwachten wie door strengere maatregelen getroffen zal worden. "Maar van de horeca weten we het wel", zegt hij. "Daar heerst frustratie vanwege de uitzichtloosheid. Iedereen snapt natuurlijk dat er besmettingen zijn en er gaan mensen dood. Maar dat neemt de ellende en de zorg bij de ondernemers niet weg."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.