RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Massagraf Vianen duidt op oorlogshandelingen: 'Unieke historische vondst voor Nederland'

VIANEN - Het massagraf dat vorige maand is ontdekt bij werkzaamheden aan de stadsgracht in Vianen wordt in verband gebracht met de Stichtse oorlog of de Tachtigjarige oorlog. Er zijn inmiddels 71 skeletten gevonden, meldt de gemeente.

Het betreft vermoedelijk voornamelijk tieners (14- of 15 jarigen) en jong volwassenen. Bij twee skeletten is overduidelijk bewijs gevonden van (extreem) geweld. Bij een ervan is het heiligbeen doorgehakt en bij de andere is door een slag de bovenkant van het schedeldak afgeslagen.

Vermoedelijk zijn de mannen gesneuveld tijdens een veldslag. In de geschiedenis van Vianen en omstreken zijn twee oorlogshandelingen die in verband gebracht kunnen worden met het massagraf; de Stichtse oorlog (1481-1483) of de Tachtigjarige oorlog (1568-1648).

"De Spanjaarden hebben Vianen in 1567 ingenomen. Als deze jongens toen zijn gevallen dan is er dus formeel sprake van slachtoffers die net aan het begin van de Tachtigjarige oorlog zijn gevallen. De afwezigheid van voorwerpen maakt het vooralsnog lastig om meer dan deze theorieŽn te koppelen aan de vondst", laat de gemeente weten.

Voor zover we nu weten is er niet eerder een massagraf gevonden uit de periode waar we nu over spreken"
Gemeente Vianen

Vianen hoopt het verhaal van de jonge mannen straks te kunnen vertellen en een gezicht te kunnen geven aan "een stuk historie dat uniek is voor Nederland". "Voor zover we nu weten is er niet eerder een massagraf gevonden uit de periode waar we nu over spreken. Daarnaast was uit geen van de bekende (historische) bronnen bekend dat een dergelijk graf op deze locatie zou liggen."

Secuur werk
De komende weken staan in het teken van het lichten van de skeletresten. "Dit is een secuur werk. Stuk voor stuk worden de skeletten uit de klei gehaald. Elk skelet wordt in zakken verzameld. Schedel, bovenlichaam, armen en benen krijgen ieder een eigen zak. Natuurlijk wordt alles goed gedocumenteerd, zodat later een selectie kan plaatsvinden welke skeletten nader onderzocht worden. Dit onderzoek zal zich onder andere richten op het in beeld brengen of er meer geweldssporen aanwezig zijn. Ook wordt gekeken of, door middel van koolstofdatering, een betere indicatie van de periode is te achterhalen."

Voor het zover is worden de skeletten eerst gewassen en gedroogd. "Dit is een langdurig proces. Na het drogen wordt een deel van de skeletten overgebracht naar de fysisch antropoloog. Zij gaat de resten in detail bestuderen. Deze voorbereidingen en het onderzoek zelf zullen nog enkele maanden in beslag nemen. Definitieve antwoorden worden in de loop van 2021 verwacht."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -