OM: inkomsten Caloh Wagoh kwamen uit drugshandel en liquidatie, criminelen kregen eretekens

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/WOERDEN - De belangrijkste inkomsten van motorbende Caloh Wagoh komen uit drugshandel en liquidaties. En de club was gericht op zoek naar leden die zich daar mee bezighouden. Dat stelde het Openbaar Ministerie vandaag bij het vervolg van de civiele zaak die is aangespannen om Caloh Wagoh door de rechter te laten verbieden.

Moord en afpersing

De kopstukken en meerdere leden van Caloh Wagoh worden door het OM verdacht van betrokkenheid bij liquidaties, drugshandel en afpersing. President Delano 'Keylow' R. zou als moordmakelaar een groot aantal liquidaties hebben laten uitvoeren, voornamelijk in opdracht van Ridouan T. uit Vianen. Tegen R. en 19 mede-verdachten loopt de grote strafzaak Eris, maar het OM wil ook de vereniging zelf laten verbieden.
Volgens de officieren van justitie werden de criminele activiteiten van leden van motorclub Caloh Wagoh door het bestuur aangemoedigd en goedgekeurd. Die misdrijven moesten zorgen voor een snoeihard imago. Leden werden daarvoor volgens het OM beloond met een speciaal ereteken: een '1% badge' in de vorm van een doodskist. Het OM vindt het ook opvallend dat veel van de leden niet eens een motor hebben.

Ben een fucking gangster

In de rechtszaal noemde de officier van vier liquidaties waarbij leden van Caloh Wagoh betrokken zouden zijn geweest, waaronder de moord op Jair Wessels bij station Breukelen in 2017. Leden van de motorbende zitten volgens het OM ook achter de beschieting van een huis in Doorn, datzelfde jaar, en een mislukte aanslag met een raketwerper in dezelfde straat. Een man die door Caloh Wagoh-leden werd afgeperst pleegde zelfmoord, aldus het OM.
Om het gewelddadige karakter van de club te onderstrepen werden in de rechtszaal twee rapvideo's getoond met leden en kopstukken van Caloh Wagoh. "Ik ben een fucking gangster", wordt in de ene clip trots gerapt. De andere clip maakt duidelijk dat hard wordt afgerekend met verraders binnen de club. Het OM toonde ook beelden van een doodsbange man die door een lid van de club wordt geslagen en bedreigd.
In de rechtszaal werd ook de brute beroving, mishandeling en ontvoering beschreven van een oud-lid van de motorclub, waarvoor meerdere leden uiteindelijk zijn veroordeeld. De man was ook na de mishandeling niet veilig, blijkt volgens de officier van justitie uit berichten op Facebook waarin werd opgeroepen hem nog een keer te pakken, zijn overgebleven tand uit zijn mond te slaan en zijn knieschijf te versplinteren.

Geweld tegen politie

In de videoclips die het OM toonde waren ook beelden van politiemensen gemonteerd. "De geweldsbereidheid tegen de politie is onder leden van Caloh Wago volstrekt geaccepteerd", zegt OvJ. Dat zou ook blijken uit een chatgesprek tussen een leidinggevende en een lid, waarvan screenshots werden getoond. Agenten (popo's) worden ratten genoemd. En om ratten te verjagen zou je er een in brand moeten steken.
In een fragment van een documentaire over Caloh Wagoh zijn twee mannen met gezichtsbedekking te zien, met een tafel vol automatische wapen. Zij vertellen over de voorbereidingen voor liquidaties. Op de website van de club staan foto's van vuurwapens, stapels geld en de arrestatie van een clublid. President Delano R. staat op een foto met een automatisch wapen en een petje met het 1% ereteken met doodskist.

Verdediging

Vijf individuele leden van Caloh Wagoh verdedigen zich tegen de aantijgingen van het OM. Dat een aantal leden schuldig is aan zware misdrijven, betekent niet dat alle afdelingen en dus de hele club dat is, zeggen zij. Ook moet volgens hun advocaat Boumanjal nog blijken of de kroongetuige in het Eris-lquidatie onderzoek wel betrouwbaar is. Dat zou ook invloed hebben op de bewijzen die het OM in de civiele zaak naar voren brengt.
Volgens het OM hebben lokale chapters binnen Caloh Wagoh geen enkele zeggenschap. Het landelijk bestuur (junta nacional) controleert alles. Oprichter Delano R. zou zelfs in de gevangenis nog meedelen in de winst. Niemand wordt 'full member' zonder instemming van het bestuur, stelt het OM. Een filmpje toonde een ritueel waarbij nieuwe leden met ontbloot bovenlijf door erehaag lopen en hard worden geslagen met leren hesjes.
Omdat het een civiele zaak betreft, heeft strafrechtadvocaat Boumanjal een collega gevraagd om namens de verdediging inhoudelijk verweer te voeren op de aantijgingen van het OM. Dat staat gepland op 4 maart van volgend jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.