Basisscholen bereiden zich voor op nieuwe sluiting: 'We hadden net de kerstviering rond'

© Pixabay
TULL EN 'T WAAL - Het kabinet bereidt een verregaande lockdown voor om het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Onder andere basisscholen en middelbare scholen moeten de deuren sluiten en zo veel mogelijk online lesgeven.
Basisschool Het Mozaïek in Tull en 't Waal voert momenteel druk overleg over hoe de sluiting praktisch ingevuld wordt. Zo is nog niet duidelijk of de laatste paar dagen voor de kerstvakantie al overgeschakeld wordt naar online les, of dat daar na de vakantie mee wordt begonnen.
Leerkracht Sabine de Vroome geeft les aan de groepen vijf, zes en acht op de basisschool. Ze zit al ruim twee weken thuis met corona, maar was op afstand toch betrokken. "We hadden net de kerstviering rond. Een uur later hoorden we dat we weer dicht moeten. We wachten eerst de persconferentie af natuurlijk, maar het is ontzettend jammer. Je kijkt naar dingen uit als het afscheid van groep acht en de kerstviering."

Jammer

De Vroome heeft er alle vertrouwen in dat ook deze sluiting goed zal verlopen. "Tijdens de eerste lockdown vond ik dat de kinderen het goed opnamen. Ze vonden het natuurlijk jammer om niet meer samen op school te zijn, maar zagen er ook wel de voordelen van in. Bovendien hielden we heel veel contact", vertelt ze.
Daarnaast zijn leerkrachten volgens De Vroome goed in snel schakelen, en inmiddels wel wat gewend. "Elke dag kan anders verlopen dan dat je verwacht. We zijn heel flexibel. We moeten nog maar eens zien of dit tot 19 januari duurt. Ik zit vanavond in ieder geval voor de televisie."

Reactie Onderwijsbond

Als het kabinet inderdaad besluit dat de scholen voorlopig dichtgaan, is dat voor onderwijsbond AOb "een besluit waarvan je snapt dat het moet komen, helaas is dit nu de enige optie".
Dat scholen voorlopig waarschijnlijk online lesgeven kan voor problemen zorgen, waarschuwt de AOb. "Online lesgeven is helaas echt niet hetzelfde. Weer zullen de achterstanden oplopen." Ook tijdens de eerste golf gingen scholen dicht. Het gebrek aan persoonlijke begeleiding maakte de achterstanden van sommige leerlingen groter, constateerden onderzoekers naderhand.
De toespraak van premier Rutte is vanaf 19.00 uur live te volgen bij RTV Utrecht. De laatste ontwikkelingen zijn te volgen in dit liveblog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.