Veel besmettingen in verzorgingshuis Rhenen, Rutte over eerder openen basisscholen en drukte verwacht in natuur

PROVINCIE UTRECHT - Sinds vandaag zit Nederland voor in ieder geval vijf weken in lockdown om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. In dit liveblog lees je de laatste ontwikkelingen.

20.50 uur Veel besmettingen in verzorgingshuis Rhenen

Rhenen behoort met Bunschoten en Woudenberg tot de gemeenten met de hoogste besmettingsgraad van Nederland. Bijna alle inwoners van een van de verzorgingshuizen in de gemeente hebben corona, zei burgemeester Hans van der Pas vanavond tijdens een raadsvergadering. Hij noemde de naam van het verzorgingshuis niet, schrijft De Gelderlander
Rhenen kreeg er vandaag weer 25 besmettingen bij, 8 meer dan gisteren. Ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens nemen flink toe in de gemeente.

20.44 uur Rutte over eerder openen basisscholen: 'Heel terughoudend, maar heeft wel de prioriteit'

Meerdere partijen hebben tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer opgeroepen om al eerder te kijken of basisscholen voor 18 januari weer open kunnen, maar daar is premier Mark Rutte "heel terughoudend" in. Hij wil eerst weten welk effect oud en nieuw op de besmettingscijfers heeft en dat kan het kabinet pas halverwege januari weten. Maar zodra er iets open kan, dan is de basisschool "sowieso" de eerste, verzekert Rutte. "Het onderwijs is een prioriteit en daarbinnen het basisonderwijs."

20.31 uur Begin volgende week meer duidelijkheid over vaccineren

Minister De Jonge kan nog niet zeggen wat de eerder verwachte goedkeuring van de eerste vaccins (21 in plaats van 29 december) door het Europees Geneesmiddelenbureau gaat betekenen voor de planning van de eerste vaccinaties in Nederland. Hij wil de Tweede Kamer begin volgende week daarover informeren, zei hij tijdens het coronadebat.

20.04 uur 'Schoolsluiting te laat gecommuniceerd'

Vooral de snelheid van de sluiting leidt tot onbegrip op sommige scholen. Rector Ingrid van der Neut van het Jordan-Montessorri Lyceum in Zeist: "De sluiting had eerder naar het onderwijs gecommuniceerd kunnen worden. Wij hadden ons er in dat geval makkelijker op kunnen voorbereiden. Het is voor ons nu veel werk om alles te regelen. Wij zijn geen kapper of winkel waar een run op ontstaat. Dus dat had de overheid anders kunnen doen."

19.14 uur Drukte in de natuur verwacht

Natuurbeheerorganisaties verwachten dat tijdens de lockdown meer mensen de natuur opzoeken. Degenen die dat in ieder geval van plan zijn, wordt opgeroepen rekening te houden met elkaar
en in het bijzonder met de natuur zelf.
LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vragen bezoekers om zoveel mogelijk in de eigen omgeving naar een natuurgebied te gaan en het liefst te voet of met de fiets te komen. Ook luidt het advies om in de weekenden en op feestdagen niet tussen 11.00 uur en 15.00 uur op pad te gaan.

18.55 uur Dag 1 van de lockdown: Hoe ging het in de Utrechtse binnenstad?

Op deze eerste dag van de lockdown was het zo goed als uitgestorven in het centrum van Utrecht. De meeste ondernemers berusten in de sluiting. "Als we dit jaar overleven, overleven we alles." Er is wel enige onduidelijkheid over de regels. Wie mag wel open en wie niet? En hoe zit het met de bloemenverkopers?

18.05 uur St. Antonius Ziekenhuis krijgt megakerstboom van burgemeester

Burgemeester Frans Backhuijs heeft namens de gemeente Nieuwegein een zeven meter hoge kerstboom geschonken aan het ziekenhuis. Het is bedoeld als steuntje in de rug voor de patiënten en medewerkers. De burgemeester bracht aansluitend een bezoek aan de intensive care.

17.36 uur Drukte in teststraten

De drukte in de teststraten is afgelopen week toegenomen en het duurt ook langer voordat mensen de uitslag van hun coronatest krijgen. De gemiddelde wachttijd is afgelopen week opgelopen van 34 uur tot 41 uur, meldt het RIVM. Dat is de totale tijd die verstrijkt tussen het moment dat iemand zich aanmeldt voor een test en de uitslag. Bijna 470.000 mensen lieten zich testen. Een week eerder waren dat er 340.000, een toename van 38 procent. De GGD'en hebben volgens het RIVM wel voldoende testcapaciteit.

17.19 uur Gesloten tuincentrum in Maarssen blijft niet met kerstbomen zitten

Alleen noodzakelijke winkels mogen open blijven. En dus heeft tuincentrum Vechtweelde in Maarssen de deuren moeten sluiten. Toch blijft het tuincentrum niet met onverkochte kerstbomen zitten. De handel is voortgezet op de parkeerplaats. Mensen kunnen met hun auto langskomen om op een veilige manier een exemplaar te kopen. "Het is fijn dat er vanuit de overheid een manier is gevonden om de bomen op een andere manier te verkopen", aldus Douwe Kral van van Vechtweelde.
Kerstbomen op de parkeerplaats
Kerstbomen op de parkeerplaats © RTV Utrecht

16.48 uur Kerstlandschap van Lego in Griftpark

Jeroen Sijtsma van Peter's Bistro in het Utrechtse Griftpark heeft een kerstlandschap gebouwd van Lego. "We zijn dicht en moeten iets bedenken om mensen in deze droevige tijden een glimlach te bezorgen." Jeroen is een fervent Lego-verzamelaar en besloot iets moois voor het raam te zetten. "Er komen veel wandelaars, buurtbewoners en kinderen kijken. Er wordt heel positief op gereageerd.
Het bouwwerk.
Het bouwwerk. © Jeroen Sijtsma
Sfeervol...
Sfeervol... © Jeroen Sijtsma

16.38 uur Kalender van stamkatten

Erik Lebbing van café DeRat in Utrecht zoekt manieren om de crisis te overleven. Daarom bedacht hij de kattenkalender.

16.30 uur Laatste 'gewone' schooldag van 2020

De scholen zijn vandaag weer op slot gegaan. Geen gezamenlijke kerstmaaltijd dus, maar Chromebooks mee naar huis. Wij waren bij basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede. "We zijn nu veel beter voorbereid."
'Moeilijke periode voor gezinnen'

16.11 uur Juwelier zit niet bij de pakken neer

Stephan de Koning is juwelier in Veenendaal. Hij baalt als een stekker van de lockdown en is aan het videobellen geslagen. Klanten kijken mee in de zaak, terwijl Stephan toelichting geeft. Ze kunnen vervolgens een bestelling laten bezorgen.
Toch nog een kerstcadeautje: videobellen met de juwelier

15.59 uur Regionale besmettingscijfers

In de provincie Utrecht zijn afgelopen etmaal 817 mensen positief getetst. Dat zijn er 79 meer dan gisteren. In de stad Utrecht kwamen er 140 besmettingen bij. Een toename van 36 ten opzichte van gisteren.
Bunschoten, Woudenberg en Rhenen voeren de landelijke lijst aan als het gaat om besmettingsgraad per 100.000 inwoners. Ook in Veenendaal en Renswoude zijn nog relatief veel besmettingen.

15.29 uur Forse daling, maar storing

Afgelopen etmaal zijn 6682 positieve tests geregistreerd. Het aantal besmettingen vandaag en de afgelopen twee dagen is lager door problemen met het computerprogramma HPZone, laat de GGD weten aan de NOS. De besmettingen van gisteren en eergisteren waren dus ook hoger. Er moeten ongeveer 6000 tests worden ingehaald. Dit betekent dat het aantal positieve tests de komende dagen hoger zal uitvallen.

15.25 uur Bijna 2000 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw fors gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1954 patiënten vanwege een coronabesmetting. Dat is het hoogste aantal in ruim drie weken tijd. Ten opzichte van maandag is het aantal opgenomen coronapatiënten gestegen met 82. Binnen een week is het aantal opgenomen patiënten met meer dan 300 toegenomen.

15.23 uur Aantal positieve tests met 36 procent gestegen in een week

De toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft vorige week stevig doorgezet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen zeven dagen in totaal 58.412 nieuwe besmettingen, 36 procent meer dan een week eerder. Vorige week meldde het RIVM 43.103 vastgestelde besmettingen, de week daarvoor waren het er 33.949. Het reproductiegetal is gestegen van 1 naar 1,24.

15.20 uur 'Er is nu een stip aan de horizon'

Het wordt moeilijk, maar omdat er met de komst van vaccins licht gloort aan het einde van de tunnel houden we de strenge coronamaatregelen dit keer wel vol. Dat is de verwachting van hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht.

14.59 uur Nieuws over de coronaprik...

14.16 uur HEMA toch wel open

HEMA houdt zijn winkels open voor eten en drinken en andere essentiële producten. Niet-essentiële producten zijn afgelopen nacht uit de winkels gehaald of worden afgeschermd. Die producten, zoals kleding en woonspullen, worden alleen online verkocht. Ook het filiaal aan de Utrechtsestraat in Amersfoort is vandaag gewoon open.
HEMA in Amersfoort.
HEMA in Amersfoort. © AS Media
Er is inmiddels verwarring over wat winkels nou wel en niet mogen. De Veiligheidsregio Brabant-Noord zoekt dit uit. Een woordvoerster zegt dit na berichtgeving van Omroep Brabant over ingrijpen door de politie in de HEMA en het Kruidvat in Schijndel, waar ook spullen verkocht zouden worden die niet direct essentieel zouden zijn.

14.03 uur Verlaten straten

Het is overigens rustig in de steden nu vrijwel alles verder dicht is.
Weinig mensen in Amersfoortse binnenstad.
Weinig mensen in Amersfoortse binnenstad. © AS Media
De bouwmarkten en tuincentra staan er verlaten bij in Amersfoort.
Lege parkeerplaatsen.
Lege parkeerplaatsen. © AS Media
Geen bezoekers bij Dierenpark Amersfoort, dat de deuren voor de derde keer heeft moeten sluiten.
Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort © AS Media

13.40 uur Ging het net weer goed op school...

Sommige middelbare scholen waren juist aan het opkrabbelen na moeilijke periodes met veel besmettingen onder leerlingen en docenten. Het Griftland College heeft nog twee coronagevallen, de Waldheim mavo niet één en op Het Baarnsch Lyceum is de rector de enige medewerker die besmet is, schrijft de Soester Courant.

13.33 uur Videoboodschap burgemeester Amersfoort

Lucas Bolsius roept de inwoners op om aandacht voor elkaar te hebben. "Een kaart, een belletje, een klein signaal. En ik doe een klemmend beroep op u om u aan de regels te houden. En ik wens u, in dat kleine gezelschap, de warmte toe die we met zijn allen zo hard nodig hebben."

12.56 uur Veel scholen niet goed voorbereid op online onderwijs

Een derde van de scholen zegt niet goed voorbereid te zijn op het geven van onderwijs op afstand, stelt de Algemene Vereniging Schoolleiders ( AVS) in Utrecht op basis van een peiling onder de leden. "Scholen weten soms nog niet goed hoe ze lessen gaan invullen", aldus een woordvoerder.
Uit de peiling blijkt ook dat op 58 procent van de scholen op dit moment niet alle leerlingen in het bezit zijn van een laptop of tablet voor thuisonderwijs. In totaal beschikt ongeveer een vijfde van de leerlingen nog niet over geschikte apparatuur voor onderwijs op afstand. Voor de aanschaf van extra apparatuur is overheidssteun beloofd, aldus de AVS.

12.08 uur Klein kerstfeestje op school voordat het niet meer kan

Basisschoolleerlingen in Wijk bij Duurstede nemen het er nog snel even van, voordat de school echt dichtgaat.
Klein feestje voor de school dichtgaat

10.10 uur Sportschoolhouder: 'Buitenfitness wordt een uitdaging in de winter'

Dat de sportscholen vanaf vandaag ook de deuren dicht moeten houden, kwam nogal als een verrassing voor sportschoolhouder Theo Meijer uit Leusden. Omdat ze de afgelopen periode wel open mochten blijven, had hij verwacht dat het zo'n vaart niet zou lopen. "Ik had niet verwacht dat het bewegen voor de mensen weggenomen zou worden."
Sporters zijn nog wel welkom bij de buitenfitness, zo legt hij uit, maar dat is in de winter natuurlijk "wel een beetje een uitdaging".

09.37 uur Kapje op

Leraren en ondersteunend personeel van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven willen graag dat de leerlingen hun mondkapjes ook echt dragen. Om ze "te enthousiasmeren" hebben ze een videoclip opgenomen.

08.39 uur Burgemeester Den Oudsten: houd vol!

Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht snapt dat de maatregelen pijn doen, maar drukt ons op het hart ze toch in acht te nemen. Hij zegt op Radio M Utrecht:
"We moeten de komende maand door op een manier die we ons niet hadden kunnen voorstellen. Met minder contacten, met familie op afstand, met kleine gezelschappen. Ik zou zeggen: hou je er alsjeblieft aan, want het is de enige manier om het perspectief na januari weer terug te krijgen. Ik denk ook dat dat perspectief gaat komen. Niet alleen door de inentingen, maar ook omdat we dat virus echt onder de knie gaan krijgen."

07.39 uur 'Uitstel zorg eerste coronagolf kost 50.000 gezonde levensjaren'

Het coronavirus heeft tijdens de eerste golf grote impact gehad op de zorg in Nederland: door het uitstel van delen van de ziekenhuiszorg in de eerste coronagolf zullen minimaal 50.000 gezonde levensjaren verloren gaan. Dat stelt het RIVM in het rapport 'Impact van de eerste COVID-19-golf op de reguliere zorg en gezondheid'.
Een gezond levensjaar kan zowel door vroegtijdige sterfte als door verminderde kwaliteit van leven verloren gaan, legt het RIVM uit. "Veel patiënten kregen met uitstel van afspraken en behandelingen te maken. Ook werd een deel van de afspraken afgezegd door patiënten zelf, uit angst om besmet te worden of om de zorg niet te willen belasten".
Het is voor het eerst dat de effecten van de minder geleverde zorg op de gezondheid is ingeschat.

06.07 uur CBR schrapt 120.000 theorie- en 60.000 praktijkexamens

Het CBR schrapt tijdens de komende vijf weken 120.000 theorie- en 60.000 praktijkexamens, dat werd gisteravond bekend. In totaal gaan er ongeveer 190.000 toetsen en cursussen niet door tot en met 19 januari.
Medische beoordelingen voor het verlengen van rijbewijzen gaan wel door. Iedereen die deze week op examen zou moeten, heeft gisteravond nog bericht van het CBR gekregen. Mensen weten dan dat ze niet hoeven komen, laat een woordvoerder weten.

06.01 uur Beëdiging Sharon Dijksma verplaatst naar stadhuis

De beëdiging van Sharon Dijksma morgen als burgemeester van Utrecht is vanwege de strenge coronamaatregelen verplaatst naar het stadhuis. In eerste instantie zou de installatie live te zien zijn bij TivoliVredenburg.
De gemeente heeft de plannen aangepast naar aanleiding van de nieuwe corona-maatregelen. De beëdiging wordt uitgezonden via een livestream die ook via RTV Utrecht te volgen is.

05.45 uur Anderhalvemetersamenleving is woord van het jaar

Het woord anderhalvemetersamenleving is gekozen tot het woord van het jaar 2020. De term kreeg 29,8 procent van de stemmen en kreeg daarmee de voorkeur boven fabeltjesfuik (11 procent) en viruswappie (10,6 procent), maakte Ton den Boon, Nederlands hoofdredacteur van de Dikke Van Dale bekend.

05.31 uur Aanhoudingen tijdens toespraak premier Rutte

Bij een demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag heeft de politie gisteravond twee personen aangehouden, een voor belediging en de ander omdat deze weigerde de plek van het protest te verlaten, meldt de politie.
Met gefluit probeerden de betogers de toespraak van premier Mark Rutte te verstoren, maar de Haagse burgemeester Jan van Zanen liet de demonstratie snel ontbinden, omdat de actie niet was aangekondigd.
Toch was het gefluit van de actievoerders te horen in het torentje waar Rutte zijn toespraak hield, en ook op de televisie. De premier verwees er in zijn rede naar. "Het is geen onschuldige griep, zoals sommigen hierbuiten denken."

05.30 uur Welkom

Welkom in het nieuwe liveblog. Nederland gaat voor zeker vijf weken op slot. De kapper en nagelstyliste moeten stoppen, alle niet-essentiële winkels moeten hun deuren sluiten en alle scholen moeten vanaf morgen weer online les gaan geven. Dit mag in ieder geval vanaf middernacht niet meer.
Bekijk hier het liveblog van gisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.