Vijfheerenlanden moet schadeclaim van 80 miljoen euro betalen aan Niemans Beton

© Privé-archief / RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - Vijfheerenlanden moet 80 miljoen euro schadevergoeding betalen aan voormalig betonfabrikant Niemans Beton. Dat is de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag in het proces dat inmiddels bekendstaat als de langstlopende rechtszaak van Nederland. Door juridische kosten en belastingen zal het bedrag oplopen tot 90 miljoen euro.
Het conflict tussen de gemeente en het betonbedrijf loopt sinds 1975. De zaak draait om een stuk grond dat het Industrieschap Hagestein-Vianen (dat later opgaat in de gemeente Vianen) in 1971 ruilt met Niemans Beton BV. De betonfabrikant wil er een grote fabriek neerzetten om zogenoemde voorgespannen betonpalen te maken, een nieuwe techniek waarmee Niemans pioniert. Vianen levert de grond uiteindelijk zeven jaar na de afgesproken opleverdatum. Andere fabrikanten zijn in de tussentijd met de techniek van Niemans ook voorgespannen betonpalen gaan maken.
Meer dan veertig jaar buigen advocaten, rechters en deskundigen zich inmiddels over de zaak. Langer staat al vast dat Niemans door de wanprestatie van Vianen, het te laat leveren van de grond, winst misliep. De laatste jaren ging de zaak dan ook niet meer over de vraag of Vijfheerenlanden moet betalen, maar hoeveel de schadevergoeding moet zijn.
Aan die discussie is vandaag een einde gekomen, met het arrest van het gerechtshof. Het bedrag van 80 miljoen is alleen de schade en de rente. Daarbij komen nog kosten voor de juridische procedure en belastingen. Het totale bedrag zal daardoor uitkomen op een bedrag van rond de 90 miljoen euro. Daarvan moet de gemeente onmiddellijk 50 miljoen overmaken naar de fabrikant.
Het hof schrijft vandaag: "Omdat het gaat om schade die in een ver verleden is geleden, is het bedrag aan rente aanzienlijk: de schade inclusief rente tot eind dit jaar komt op een bedrag van ca. 80 miljoen euro. Bij dit bedrag komt nog een vergoeding voor belasting die Niemans over de schade moet betalen en voor kosten die Niemans heeft moeten maken in verband met het vaststellen van de schade." De gemeente kan nog in cassatie gaan bij de Hoge Raad. Of dat gebeurt, zal later blijken.
Buiten de rechtszaal om hebben partijen overigens enkele keren contact gehad. Volgens de gemeente is er geprobeerd te schikken, maar volgens de advocaat van Niemans zijn er nooit 'serieuze voorstellen' gekomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.