'Coronamaatregelen alleen vol te houden door komst vaccins'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het wordt moeilijk, maar omdat er licht gloort aan het einde van de tunnel houden we de strenge coronamaatregelen dit keer wel vol. Dat is de verwachting van hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht.
Het kabinet had na de eerste golf meer oog moeten hebben voor de psychologische aspecten van de maatregelen, zegt Van de Bos. Nu is dat makkelijker, omdat er een 'stip is op de horizon'. "Die vaccins komen er wel een keer aan. In Engeland en Amerika is het inenten al begonnen en in Nederland zal dat ook wel een keer gebeuren. Wat dat betreft is er licht aan het einde van de tunnel."
Dat we na de eerste golf de teugels lieten vieren had het kabinet wel aan kunnen zien komen. "We hebben het in de eerste golf tot eind juni goed volgehouden en toen mochten we op een gegeven moment weer en dan gaan de pleziertjes weer voorop staan. Krijg dan de geest maar weer eens in de fles."
Kees van den Bos over de impact van de coronamaatregelen

Kerst

We hebben volgens Bos allemaal de neiging om dingen in ons voordeel af te ronden. "Ik kan nu wel even naar de binnenstad. Of ik kan best een paar mensen extra uitnodigen met kerst. En we kunnen oma toch niet thuis laten zitten, etc. etc. En deze crisis is wel heel apart, dat we hier al maanden inzitten. Onze zelfdiscipline is ook eindig."

Protest

Er zal zeker protest komen - en dat was er gisteravond ook al - maar een meerderheid van de bevolking schaart zich achter de maatregelen, zegt hij. "Je ziet uit verschillende cijfers dat mensen begrip hebben dat dit nu moet gebeuren, ook al vinden ze het heel vervelend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.